środa, 5 lipca 2017

Śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia

Sezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni.


Śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia

Składniki masy śmietankowej:

400 ml mleka
6 płaskich łyżek nasion chia

400 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe z cukrem
140 g cukru
2 czubate łyżeczki żelatyny

300 ml śmietany 30%
2 łyżki syropu waniliowego

Ponadto:

500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe z cukrem
800 ml gorącej wody

Wykonanie:
  • Tortownicę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody.
  • Truskawki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowanie masy śmietankowej:
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego nasiona chia i odstawiamy na 1 godzinę, do napęcznienia.
  • Do gorącej wody (400 ml) dodajemy galaretki agrestowe, cukier i żelatynę. Mieszamy, do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny.
  • Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy wszystkie składniki śmietankowej masy: mleko z nasionami chia, rozpuszczone galaretki, śmietanę 30%, syrop waniliowy. Masę śmietankową wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć.
  • Gdy masa zacznie się ścinać, wylewamy ją na tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki.
  • Gdy masa śmietankowa stężeje, na ciasto wykładamy truskawki.
  • Truskawki zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I właśnie za takie ciasta kocham lato!!! Cudowny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Potem tylko wspominamy :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta na lato, pyszne i orzeźwiające.Miłego dnia Aguś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się dodatek nasion chia to masy śmietankowej. Takie ciasta zawsze będą mi się kojarzyć z latem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm wygląda niezwykle interesująco z tymi chia :) Ciekawa jestem jak w smaku to ciasto wyszło..

    OdpowiedzUsuń
  6. Zobaczyłam na FB i jestem :) pyszne i orzeźwiające ciacho. Porywam ten kawałek ukrojony -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne ciasto :D Nasiona chia jako dodatek do masy to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda i kusi, kusi... aż chciałoby się zjeść. Świetny pomysł na dodanie do masy nasion chia. Doskonałe ciasto na ciepłe dni :)
    Serdeczności dla Ciebie Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto idealne na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Chcę spróbować.
    Lubię truskawki bardzo.
    Ciasto -pyszotka.
    Pozdrawiam z Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jej, to wygląda naprawdę porażająco dobrze. Koniecznie muszę takie ciasto sobie zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne ciacho, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho, bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agniś podoba mi się, te kolorki wow.

    OdpowiedzUsuń
  15. Intrygująco wkomponowałaś tu chia - nie dość że porządny zastrzyk dla zdrowotności, to jeszcze na pewno bajeczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki już coraz droższe ale dla takiego deseru to byśmy chętnie jeszcze je kupiły :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...