piątek, 14 lipca 2017

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami. 

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia




Składniki masy śmietankowej:

300 ml mleka
4 płaskie łyżki nasion chia
300 ml śmietany 30%
100 g cukru
1 płaska łyżeczka wanilii mielonej
3 czubate łyżeczki żelatyny

Składniki masy truskawkowej:

500 g truskawek
100 ml gorącej wody
60 g cukru
3 czubate łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
  • Wykonanie masy śmietankowej:
  • Składniki na małą tortownicę o średnicy około 18 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.
  • Do ciepłego mleka wrzucamy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do napęcznienia.
  • Śmietanę zagotowujemy. Wyłączamy, dodajemy cukier, wanilię oraz żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietana jest gęsta i jest jej mało, więc trwa to dość długo.
  • Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną.
  • Wykonanie masy truskawkowej:
  • Truskawki miksujemy.
  • W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo.
  • Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami.
  • Wykonanie ciasta:
  • Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.
  • Gdy masa truskawkowa lekko stężeje, wylewamy na nią masę śmietankową i tortownicę wstawiamy do lodówki.
  • Na koniec wylewamy resztę masy truskawkowej i ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Super pomysł na podanie panna cotty w formie tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, cudeńko! panna cottę bardzo lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje :) Nigdy nawet nie pomyślałam o zrobieniu w formie ciasta/tortu, ale pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny jest ten dodatek chia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie lekkie i nieskomplikowane desery. Na lato idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale to wygląda naprawdę przepysznie! Z chęcią bym się wgryzła w takie ciasteczko już teraz :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Robi wrażenie *.* Pycha, uwielbiam takie lekkie i orzeźwiające ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki fajny pomysł na wkomponowanie chia do zimnego deseru! Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś cudowny deser, z chęcią bym się wprosiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto prezentuje się cudnie, chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chrupiące chia to nasze uzależnienie :D Pyszny deser, robiłyśmy coś podobnego w pucharkach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasto :) Uwielbiam chia, a tu jeszcze z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam je w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialne.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś takie zjeść! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmieszałam te nasiona chia z małymi, białymi kuleczkami, które u nas są bardzo poularne... "perles de Japon" Wyszło całkiem nieźle! Niestety, nie mogę robić tego deseru często - cena truskawek przekracza moje możliwości. Spróbuję z mango albo z papają, powinno być dobrze :-) Dzięki za pomysł! Pozdrowienia z Mauritiusa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto się spodobało i smakowało. Z innymi owocami też będzie dobre. Pozdrawiam 😊

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...