Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym

Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym.

Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym

Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników):

1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki siekanych listków bazylii
1/4 łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu


Składniki na farsz:

1 mały bakłażan
10 łyżek oliwy extra virgin
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
duża garść listków bazylii


Ponadto:

1 kulka mozzarelli
oliwa extra virgin do smarowania naczynia żaroodpornego
olej do smarowania patelni

Wykonanie farszu:

  • Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i umieszczamy na sitku. Bakłażan powinien postać 1 godzinę. W międzyczasie kilka razy go mieszamy.
  • Po tym czasie  na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy, wrzucamy bakłażana i podsmażamy go do zmięknięcia (około 6 minut). W międzyczasie bakłażana próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
  • Podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni, a na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy jeszcze 4 łyżki oliwy, sól i podsmażamy do zeszklenia cebuli. 
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Dodajemy pokrojone listki bazylii, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos, bez przykrycia, gotujemy 10 minut.
  • Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty.
  • Gotowe.
Wykonanie naleśników:

  • Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. 
  • Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej olejem, bardzo gorącej patelni (najlepiej teflonowej). Powinno wyjść 6 naleśników.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Na każdym naleśniku kładziemy łyżkę farszu. Naleśniki zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy łyżkę farszu i pokrojoną w plastry mozzarellę. 
  • Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i zapiekamy do zrumienienia się mozzarelli. Trwa to około 35 minut. Ja zapiekam w temperaturze 175 stopni i termoobiegu. Pod koniec zapiekania zwiększam temperaturę do 200 stopni.
  • Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Tak podanych wytrawnych naleśników jeszcze nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ale one pysznie wyglądają :-) a ja uwielbiam naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny pomysł na naleśniki <3 Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój syn ze dwa dni temu powiedział mi, że chce zapiekankę z bakłażanem. Muszę spełnić jego prośbę, atu mam inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam naleśniki na wytrawnie, a takich jeszcze nie próbowałam. Zaintrygowało mnie to nadzienie. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...