Panna cotta

Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :)
Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku.
Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym.
U mnie panna cotta z truskawkami.


Panna cotta


Składniki galaretki śmietankowej:

200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
laska wanilii
2 czubate łyżeczki żelatyny

Polewa owocowa:

200 g truskawek
2 łyżeczki cukru (cukier według uznania)

Wykonanie:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna wanilii.
Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Wrzucamy również pustą laskę wanilii.
Całość mieszając, w celu rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.
Mieszankę studzimy, wyjmujemy laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki.
Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej wody. Ułatwi to wyjęcie deseru.
Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy truskawkami zmiksowanymi  z cukrem.
Podajemy.

Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Nieskomplikowany,delikatny i na dodatek owocowy deser ...i to jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawkami wygląda super! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wykorzystać ten domowy przepis, bo wcześniej robiłam ten deser tylko z torebki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ograniczam cukier i nabiał, ale jak kiedyś będę chciała pomęczyć trochę swój delikatny żołądek to deser w sam raz! Piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem fanką tego deseru, lekki, łatwy w przygotowaniu i pięknie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...