Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku.
Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym.
U mnie panna cotta z truskawkami.
Składniki galaretki śmietankowej:
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
laska wanilii
2 czubate łyżeczki żelatyny
Polewa owocowa:
200 g truskawek
2 łyżeczki cukru (cukier według uznania)
Wykonanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna wanilii.
Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Wrzucamy również pustą laskę wanilii.
Całość mieszając, w celu rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.
Mieszankę studzimy, wyjmujemy laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki.
Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej wody. Ułatwi to wyjęcie deseru.
Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy truskawkami zmiksowanymi z cukrem.
Podajemy.
Smacznego :)
Nieskomplikowany,delikatny i na dodatek owocowy deser ...i to jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pyszny i bardzo prosty do zrobienia :)
UsuńZ truskawkami wygląda super! :D
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
UsuńKoniecznie muszę wykorzystać ten domowy przepis, bo wcześniej robiłam ten deser tylko z torebki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Polecam serdecznie :)
UsuńOgraniczam cukier i nabiał, ale jak kiedyś będę chciała pomęczyć trochę swój delikatny żołądek to deser w sam raz! Piękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką tego deseru, lekki, łatwy w przygotowaniu i pięknie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńSama prawda :)
Usuń