Bazylia z oliwą, mrożona na zimę

Latem wysiewam w dużych donicach bazylię. Gdy wyrośnie, ścinam ją i mrożę z oliwą, aby mieć pyszny dodatek do różnych dań. Jest to bardzo wygodne. Polecam tą metodę . Bazylia nie traci na smaku, aromacie ani kolorze. Na zdjęciu jest oszroniona :)

Bazylia z oliwą, mrożona na zimę

Składniki:

oliwa extra vergine
bazylia

Wykonanie:
  • Listki bazylii i oliwę miksujemy blenderem. Oliwy dajemy tyle, aby po zmiksowaniu, bazylia była plastyczna, ale gęsta.
  • Bazylię przekładamy do silikonowych foremek do lodu. Zamrażamy.
  • Po zamrożeniu wyjmujemy z foremek i przekładamy do pojemniczka. 
  • Zużywamy według potrzeb. 

15 komentarzy:

  1. Też mrożę zioła i mam podobne foremki serduszka ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) jak już we własnym domu będę miała większą lodówkę - na pewno skorzystam :)

    Zostaję na dłużej. Obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Też wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystanie świeżych ziół podczas zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i bardzo praktyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne formy, ja również mrożę bazylię. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak oliwa z oliwek to tylko oryginalna włoska. Najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...