Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku

Soczysty, delikatny pstrąg łososiowy, z piekarnika. 

Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku

Składniki (na porcję dla 2 osób- na zdjęciu):

filet pstrąga łososiowego (około 450g)
papier do pieczenia
1 duży ząbek czosnku
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam zioła Skworcu)
1 płaska łyżeczka oregano
2 małe łyżeczki soku z cytryny
30 g masła

Wykonanie:

  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rybę oczyszczamy, wyjmujemy ości, płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Rybę solimy i pieprzymy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie.
  • Płaty posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.
  • Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię tak pieczone ryby, pstrąga łososiowego jadłam tylko raz i bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg to coś dla mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na rybkę to ja zawsze jestem chętna :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybkę z piekarnika, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej lubimy rybki z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jadam różne ryby i przeważnie przyrządzam je w piekarniku. Takie mi najbardziej smakują.

    OdpowiedzUsuń
  7. musze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności :) uwielbiam pieczone rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rybka z piekarnika to coś dla mnie. Pstrąga łososiowego jeszcze nie jadłam. Przyrządzam najczęściej łososia lub dorsza. A mój ulubiony przepis to zapiekanie rybki z masełkiem, czosnkiem, cytryną i koperkiem. Rybka rozpływa się w ustach i ma fajny intensywny smak.
    Twój przepis też jest bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuję czegoś nowego. Ziemniaczki z piekarnika na pewno będą do tego pasowały. Swoją drogą na nie też mam swój ulubiony przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam prawie tak samo tylko zamiast pieprzu i cytryny użyłam po prostu pieprzu cytrynowego :)
    Wyszło smacznie. Nie wierzyłam, że zrobi się tak szybko, jak podpowiedziano w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a! i posypałam czosnkiem granulowanym zamiast dodawać świeżego :)

      Usuń
    2. Zamienniki jak najbardziej właściwe :)

      Usuń
  11. Jutro pstrąģ łososiowy będzie pieczony wg. podanego przepisu już leci ślinka

    OdpowiedzUsuń
  12. Z suszonymi pomidorami też wyszło świetnie. Kluczowa była ta wskazówka o grzałce od dołu, ryba się zrobiła ale nie wysuszyła. Przepis rewelacyjny, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pstraga łososiowego uwielbiam.Robie na wigilie zamiast innych ryb.Uwielbiam wszystkie ryby oprocz wègorza.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłem tą pyszną rybę na obiad i nawet moje wybrzydzające zwykle dzieci, zjadły ją ze smakiem. Mały szczegół, że uznały pstrąga za łososia, ale to już w sumie drobiazg :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znakomity przepis, ryba wychodzi bardzo smaczna. Ja dodaję więcej czosnku w plasterkach, bo lubię, ale to już kwestia indywidualnego gustu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...