Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna.
Składniki:
kilka łyżek oliwy z oliwek
300 g marchewki
1 duża cebula
mała pietruszka
biała część niewielkiego pora
4 ząbki czosnku
100g czerwonej soczewicy
około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
3 listki bazylii
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni (polecam Skworcu)
Wykonanie:
- Warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie.
- Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
- Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 750 ml bulionu, dodajemy: soczewicę, sos sojowy, pieprz. Całość gotujemy 40 minut.
- Dodajemy liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty.
- Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu.
- Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia.
- Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna.
- Smacznego:)
Fajny pomysł, lubię czerwoną soczewicę, świetnie pasuje do zupy :)
OdpowiedzUsuńJak znalazł na taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńZ taką chrupką posypką zupy są pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy, a Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki:)pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa! W sam raz na jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńLepiej już być nie może :D
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńZupy krem to zdecydowanie moje ulubione! Najczęściej jem dyniową ale marchewkową też bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńextra to wyglada dobra robota ! :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wyszło polecam !
OdpowiedzUsuń