Pomarańczowe muffinki

Dzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania  :)


Składniki:

170 g mąki pszennej
120 g cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i ostudzonego masła
1 płaska łyżka soku z pomarańczy
skórka otarta z 3/4 pomarańczy

2 łyżeczki brązowego cukru do posypania muffinów

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
  • Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. sól.
  • Do drugiej miski wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem.
  • Do jajek dodajemy składniki mokre: jogurt, roztopione masło,  sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Całość krótko mieszamy widelcem (kilka sekund), tylko do połączenia się składników.
  • Do składników mokrych przesypujemy składniki suche i ponownie całość mieszamy widelcem. Również tym razem musi to trwać jak najkrócej (tylko do połączenia się składników).
  • Ciasto nakładamy do papilotek do około 3/4 ich wysokości i każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością brązowego cukru.
  • Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Grzałka górna + grzałka dolna, bez termoobiegu. 
  • Po tym czasie muffinki powinny ładnie się zarumienić i dobrze wypiec (musimy osiągnąć efekt suchego patyczka).
Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Mniam, też kiedyś piekłam pomarańczowe,są pyszne:) Do swoich dodałam truskawki, fajne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelakie muffinki, pomarańczowych nie jadłam. W najbliższym czasie muszę zrobić. Pozdrawiam Agnieszko -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pomarańczowe muffiny! Są bardzo orzeźwiające i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam już bananowe, ale pomarańczowych nigdy. Teraz będzie okazja, bo córka ma za tydzień urodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego, a dla córci wszystkiego najlepszego :)

      Usuń
  5. Z tą chrupką skorupką od cukru muszą być boskie! :D Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo super przepis :) takich jeszcze nie jadłam :D muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jeszcze nie jadłam pomarańczowych, a coś czuję, że to będzie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana to ja zaraz wpadam do Ciebie na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak i aromat pomarańczy bardzo lubię, myślę, że takie babeczki przypadły by mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim razie i ja bym tak pogrzeszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne muffinki. Zjadłabym taką pomarańczową babeczkę z gałką cytrusowych lodów :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Maczane w jogurcie naturalnym na pewno smakowałyby genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Porywam jedną, muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wpisuję na moją listę "do wypróbowania"

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie fair musieć rezygnować z glutenu przy takich smakołykach. Jak kupię odpowiednie maki, zrobię wersje dla siebie. Jak na razie wyszłam w końcu na zero z mąkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dieta bezglutenowa zmusza do rezygnacji z niektórych propozycji. Myślę jednak, że dostosujesz ten przepis pod mąkę bezglutenową :)

      Usuń
  16. Aguś ale wspaniałe muffinki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam cytrusowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muffinki to najuniwersalniejsze ciastka, jakie znam!
    Te pomarańczowe prezentuja się smakowicie...
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...