piątek, 18 marca 2016

Czeska zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa zachwyciła mnie podczas wczasów w Pecu pod Śnieżką, w Czechach.
Od tego czasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :)


Czeska zupa czosnkowa


Składniki (dla 2 osób):

0,5 litra rosołu
mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa
czubata łyżeczka siekanego, świeżego majeranku lub płaska łyżeczka suszonego
2 czubate łyżki tartego sera (żółtego lub mozzarelli)
sól

Wykonanie:
  • Pieczywo kroimy w kosteczkę i przyrumieniamy na suchej patelni, uzyskując grzanki.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
  • Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem.
  • Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę). 
  • Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość. 
  • Najlepiej, jeśli grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia,będziemy je systematycznie dorzucać do zupy. Mamy wówczas pewność, że będą przyjemnie chrupać.
Smacznego :)

40 komentarzy:

  1. Domowej cebulowej nawet nigdy nie jadłyśmy a gdzie tu czosnkowa :D Musi mieć świetny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy ją pierwszy raz zamówiłam w restauracji, to byłam zaskoczona jej smakiem. Od razu ją pokochałam. Jednak jest to zupa dla osób lubiących czosnek :))

      Usuń
  2. Muszę koniecznie spróbować tej pysznej zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam jeszcze okazji jej próbować, ale wygląda znakomicie :) Czosnkowa musi być znakomita! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zaskakująco dobra. Jednak trzeba lubić czosnek :)

      Usuń
  4. Super zupka :) Nie jadłam takiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przed wczasami w Pecu w Czechach również nie jadłam :)

      Usuń
  5. Aguś fajny pomysł na pyszną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej zupki jeszcze nie jadłam, ciekawi mnie jej smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, jak kiedyś będziesz miała rosołek, to odlej pół litra zupy i zrób, chociaż dla zaspokojenia ciekawości. Może polubisz, tak jak ja :)

      Usuń
  7. Cudowna, aromatyczna i bardzo pożywan zupka - pychotki! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka zupa to coś dla mnie. To moje smaki. Pyszna, z grzankami... ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wowo - wygląda tak domowo i pokrzepiająco :) MUsi miło rozgrzewać miseczka takiej zupy. A ten aromat !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupa jest cudowna. Jak byłam na wczasach w Pecu, to pogodę niestety mieliśmy niezbyt fajną. Było chłodno i często padało. W restauracji się tą zupą rozgrzewaliśmy :))

      Usuń
  10. Zupa czosnkowa powinna być podstawą w naszym menu w zimie, ponieważ czosnek może przeciwdziałać przeziębieniom i pomóc szybciej z tych przeziębień wyjść.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hm, z chęcią taką zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój mąż kocha czosnek, więc byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czosnkowa zupa z grzankami...przecież to rozkosz dla podniebienia. Nic tylko jeść, delektować się smakiem i zachwycać:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zawsze jak jestem w Czechach raczę się zupą czosnkową pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie jestem w stanie sobie jej odmówić :)

      Usuń
  15. Ale smaka narobiłas! Chyba zrobię taką zupke :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smak wszystkich moich czeskich wyjazdów na snowboard.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się. Również ją uwielbiam :)

      Usuń
  17. Przydałaby mi się dzisiaj taka, przeziebienie mnie dopadło ;(

    OdpowiedzUsuń
  18. Prosta i smaczna zupa, a do tego zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się wspaniale!
    Lubię kuchnię czeską! Wbrew stereotypom jest tam wiele wspaniałych i niekoniecznie tłustych potraw! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czeska kuchnia jest super. Z wyjazdu do Czech zawsze wracam z nowymi przepisami. Nieraz nawet podpytuję w restauracjach o składniki dań :)

      Usuń
  20. Pyszna zupka,od kilku miesiecy weszla na stale do mojego jadlospisu...tymbardziej ze zima za pasem.Pozdrawiam Agnieszko z Grecji i dziekuje za przepis.Danuta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa. Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...