Dzisiaj zapraszam na muffinki jogurtowo- cytrynowe. Pyszne, jak każde ciasto z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, delikatne i słodkie muffinki o mocno cytrynowym smaku. Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki?
Składniki (12 muffinów):
160 g mąki pszennej
140 g cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
- Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki jogurt i jajka.
- Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy.
- Do drugiej wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową.
- Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund).
- Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić.
- Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.
Smacznego :)
Wyglądają pięknie i jestem pewna, że smakują pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakują bosko- oczywiście moim zdaniem. Osobiście uwielbiam aromat cytrusowy w ciastach :)
UsuńJeszcze pulchniutkie i cieplutkie chce się zjeść :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki ! Wyszły cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudnie wyglądają, pysznutkie :)
OdpowiedzUsuńTakie cudeńka :-) Porywam dwie ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńWspaniałe. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Muszę je koniecznie wypróbować :) Czy dodatek sody jest konieczny? Akurat nie mam i nie wiem, czy wysyłać TŻ do sklepu;D
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz sody, to daj tylko proszek.
UsuńPół płaskiej łyżeczki sody = cała płaska łyżeczka proszku. Czyli łącznie powinnaś dać półtora płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Co prawda te muffinki, do tej pory zawsze robiłam z sodą, ale często eksperymentuję na muffinkach, bo je uwielbiam i różne inne robiłam tylko z proszkiem i wszystko było OK. Jeśli zrobisz, to daj znać czy wszystko OK. Moim zdaniem nie ma ryzyka, że coś nie wyjdzie, ale co potwierdzone poprzez zrobienie, to potwierdzone :)
Smacznego :))
Super, dzięki za szybką i pomocną odpowiedź :) Podziałam, mam nadzieję, że wyjdą takie fajne jak Twoje!
UsuńWydają się naprawdę banalnie proste. Gdybym tylko miała formę do muffinek zrobiłabym. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mufinki w każdej postaci :) A te się świetnie nadadzą na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCudowne babeczki - ależ one muszą bosko smakować :) Wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczne babeczki :) bardzo słoneczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Pięknie wyglądają i z pewnością musza być mega smaczne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakie pulchniutkie. Uwielbiam właśnie takie proste, smaczne a niezwykle efektowne. Są idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńPysznie ;) omnomnom...
OdpowiedzUsuńCudne są i na pewno bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie cytrynowe bardzo lubię, pycha!
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńŚwietne muffinki. Wyglądają tak lekko i puszyście :) Radosnych i spokojnych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko :)
UsuńLubię wszystko co cytrynowe więc i te mufinki już mi się podobają
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńCytrynowo jogurtowe brzmi bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie pulchniutkie i do tego cytrusowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń