Dzisiaj kolejna propozycja na mięso aromatyzowane cebulą. Tym razem przepis na karkówkę duszoną w cebuli i keczupie. Mięsko wprost rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne :)
Składniki:
4 - 5 kotletów z karkówki
sól
pieprz
papryka słodka
6 średnich cebul
100 ml keczupu ( ja daję łagodny keczup Kotlin)
oliwa lub olej
Wykonanie:
- Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką.
- Mięso pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny.
- Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oliwie lub oleju. Gdy kotlety się ładnie podrumienią, zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz, aby odpoczęły.
- Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Cebulę solimy do smaku, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia.
- Gdy cebula lekko zmięknie, wkładamy do niej kotlety. Mięso umieszczamy pod cebulą.
- W 1 szklance wody rozrabiamy keczup i dolewamy na patelnię.
- Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie (około 90 - 100 minut). Po około godzinie duszenia, gdy smaki przejdą sobą nawzajem sos próbujemy i jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Smacznego :)
Bardzo smaczne mięsko. Uwielbiam takie duszone z cebulką. Istna wyżerka :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam :)
UsuńWygląda bardzo smacznie 😃😀😊
OdpowiedzUsuńMoja mama dość często robi taką karkówkę tyle że w sosie własnym
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja tez.Pozdrawim :)
UsuńPozdrawiam :)
UsuńCiekawa propozycja kulinarna, chętnie ją przygotuję. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJa robię taką karkówkę,ale nie przyprawiamy niczym. Układam na wierzch kapustę kiszoną i na to smaruję majonezem. Potem do piecyk i dusimy. Polecam pycha.
UsuńPs.mięsa nie obsmażamy tylko surowe i reszta na wierzch jak pisałam.
Jeszcze tak nie jadłam :)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka mięciutka karkóweczka w dobrym sosie pieczarkowym to zawsze hit na imprezach rodzinnych :D Twoja wersja na 100% znalazłaby fanów w naszej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię karkówkę duszoną na różne sposoby. Pozdrawiam :)
Usuńrobię podobnie karkówkę, ja dodaje jeszcze pieczarki :) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami również robię :) Jest pyszna :)
UsuńJuż nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłam karkówkę... Czas to zmienić i zrobić coś dobrego i mięsnego dla małżonka ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńKarkóweczka duszona z cebulą to moja ulubiona potrawa. Świetny pomysł Agnieszko z dodaniem keczupu. Pysznie wygląda i już wiem jak wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna Krysiu :)
UsuńKochana pyszności :-) uwielbiam tak przygotowane mięsko :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko :)
UsuńKarkówka i cebula to takie nieformalne małżeństwo :)
OdpowiedzUsuńOj masz rację :)
UsuńŚwietny obiad, za taka karkóweczkę dałabym sie pokroić
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre kochana :)
UsuńCudowna i bardzo smakowita karkóweczka :) Idealna <3
OdpowiedzUsuńCo za wyżerka! Akurat "chodziła" ostatnio za mną karkówka :D Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam :)
UsuńMam podobny przepis, takie mięsko jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) Jest :)
UsuńMięso podane w ten sposób jest przepyszne! Delikatne, lekko kwaśne - jednym słowem idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuńjak mięso idealne, to trzeba spróbować, nie ma wyjścia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńMięsko w takim wydaniu smakuje wybornie. Robimy podobną wersję tyle,że dodajemy sporo warzyw.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Pozdrawiam. Z warzywkami również robię i również uwielbiam :)
UsuńAle pyszne danie. Karkóweczka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :)
UsuńRewelacyjny sposób podania karkówki. Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia :)
UsuńMam taki plan ;)
UsuńW takim razie życzę smacznego :)
UsuńA moglabym sie dowiedziec do jakiego stopnia/ew.ile czasu podsmazyc ta karkowke przed dodaniem reszty?dziekuje:)
OdpowiedzUsuńObsmażamy krótko. Mięso podczas obsmażania nie ma zrobić się miękkie. Ma nabrać ładnego kolorku. Nabierze również smaku.
UsuńCzas obsmażania zależy od temperatury patelni. Proszę dość mocno nagrzać patelnię i z obu stron doprowadzić do ładnego, apetycznego zarumienienia mięsa. Do takiego apetycznego wyglądu. I to wystarczy.
Patelnia jednak musi być mocno nagrzana, aby mięso się obsmażało, a nie puszczało sok. I jeśli robi Pani, tak jak ja, kilka płatów karkówki, to proszę całego mięsa na jeden raz nie kłaść na patelnię, tylko maksymalnie po dwa kotleciki. Gdyby Pani położyła za dużo mięsa na patelnię, to również zaczęłoby puszczać sok, a przestałoby się obsmażać. Patelnia wytraciłaby bowiem za szybko temperaturę.
Czyli temperatura patelni taka, aby kotleciki się obsmażały na ładny kolorek, nie puszczając soku. I tak kotlecik, za kotlecikiem. Proszę się przygotować na to, że będzie pryskać :)
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam :)
Dzisiaj zrobiłam i muszę powiedzieć że niebo w gębie!!!!! Pyszneeeee i na pewno jeszcze nie raz to zrobie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Jest mi bardzo miło to czytać. Pozdrawiam :)
Usuńza słodkie lepiej dac ostry ketchup lub ostra papryke
OdpowiedzUsuńOstry keczup lub papryka nie zniwelują słodyczy, którą ma w sobie cebula. Nadadzą jedynie pikantności, którą ja nadaję tu pieprzem. Ale oczywiście keczup pikantny i ostra papryka jak najbardziej będą tu pasowały.
UsuńCebula odpowiednio osolona podczas podsmażania nigdy nie dała mi odczucia zbytniej słodkości. Myślę Anonimowy, że za mało posoliłeś cebulkę. Pozdrawiam :)
Wyglada smacznie,do tego ziemniaki czy ryz?😆
OdpowiedzUsuńJa podaję z ziemniakami.
UsuńPozdrawiam 😊
Juz obieram ziemniaki, miesko pyszne,do dalam troche japonskiej soji
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mięsko smakuje. Smacznego 😊
UsuńZdecydowałam, że w najbliższy wolny dzień zrobię i podzielę się uwagami, nabrałam wielkiej ochoty na tę karkówkę.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJa robię podobnie ale dodaje leśne grzyby do tego jest równie rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością jest pyszna. Gdybym miała grzyby, to bym zrobiła choćby w ten weekend :)
Usuńna zdjeciu karkówka jasna moja wyszła ciemna czy to zalezy od keczupu
OdpowiedzUsuńMoże być keczup, temperatura przy duszeniu, stopień podsmażenia mięsa, ale również ilość sosu ( czym mniej tym ciemniejszy kolor). Jeśli odparuje nam więcej wody, kolor będzie ciemniejszy. Także światło przy robieniu zdjęcia o tym decyduje. Czym słonecznej tym jaśniejsze zdjęcie wychodzi. To zdjęcie było robione w naturalnym słonecznym oświetleniu. Proszę nie zwracać uwagi na intensywność wybarwienia. Z doświadczenia wiem, że mogło wyjść ciemniej. Pozdrawiam
Usuń