Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym, soczystym, wprost rozpływa się w ustach. Można z niej wyczarować wiele, w bardzo krótkim czasie. Bardzo ją lubię i zachęcam Was do wykorzystania tego mięsa w kuchni. Dzisiaj polędwiczka w sosie musztardowym. Sos bajeczny, zapach boski, mięsko miękkie jak chmurka. Jak nic, będzie jak w niebie :)
1 mała polędwiczka
1 łyżeczka majeranku
pieprz kolorowy
sól
olej rzepakowy do smażenia mięsa
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka masła
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół)
2 duże łyżki śmietany 30%
pół małej łyżeczki mąki pszennej
2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy dłonią.
- Tak przygotowane mięso posypujemy majerankiem, pieprzymy z obu stron i odkładamy na 10 minut.
- Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni.
- Polędwiczki będziemy obsmażać na patelni, na gorącym oleju. Nie wrzucamy jednak całego mięsa na raz, bo zamiast się podsmażać, zacznie puszczać sok. Najlepiej jest robić to w dwóch turach.
- Polędwiczki kładziemy na gorącej patelni, podsmażamy 2 minuty, solimy i odwracamy na drugą stronę.
- Drugą stronę lekko solimy i również podsmażamy 2 minuty.
- Polędwiczki zdejmujemy z patelni na talerz i zaczynamy smażyć drugą partię.
- Po podsmażeniu, wszystkie kawałki mięsa trzymamy na talerzu.
- Na olej z podsmażania mięsa, wrzucamy, pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek. Lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy masło.
- Zimny bulion, śmietanę, mąkę i musztardę dokładnie razem mieszamy. Dość mocno doprawiamy pieprzem i wlewamy na patelnię, do cebuli.
- Sos doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba solą.
- Do sosu wkładamy polędwiczki i całość razem podgrzewamy około 1,5 - 2 minuty.
- Tak krótkie przygotowanie polędwiczek sprawi, że będą delikatne i mięciutkie.
Smacznego :)
Ależ ona musi wybornie smakować, świetnie przygotowana
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńCudowna polędwiczka w smakowitym sosie. Duet idealny <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWpraszam się na taki obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polędwiczki, więc przepis zabieram -:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego Małgosiu :)
UsuńMniam -na taki własnie obiadek mam dziś ochotę ! :)
OdpowiedzUsuńNie ma rady, musisz zrobić :)
UsuńMmm... Pycha! Ja ostatnio robiłam w miodzie, ale taka w sosie musztardowym też musi być boska 😍
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńA sosik idealny do poznańskiej pyzy <3
OdpowiedzUsuńLubię to delikatne mięso, zawsze dobrze smakuje. A w sosie musztardowym to już w ogóle musi być rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że była pyszna :)
UsuńBardzo lubię polędwiczkę. Bo nie dość, że szybko się ją przygotowuje, to zawsze pysznie smakuje. A ten sos.... wspaniały do takiego mięsa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńWyglądają rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno też tak smakują !!!
Są pyszne :)
Usuńpyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać Marta. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszne połączenie Aguś, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńMniam, pyszny obiadek, polędwiczka jest taka delikatna:) Agnieszko mam jeszcze pytanie odnośnie do Twojego chlebka: chciałabym w następnym tygodniu upiec dwa bochenki, czy sądzisz że oprócz podwojenia ilości składników, powinnam tez podwoić ilość drożdży? Intuicja mi podpowiada, że ciasto wyrośnie, ale wolę spytać:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrób wszystkie składniki dokładnie razy dwa. Drożdże również. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki, tak zrobię, pozdrawiam:)
UsuńSame pyszności kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńAguś bardzo apetycznie wygląda :-) super obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBardzo chętnie podchwytuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńAle czad! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBłyskawicznie i smacznie! - tak tylko w nasze Błyskawiczne Piątki :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSwietne danie, tak lubię musztardę, dlaczego nie wpadłam na to, żeby połączyć z sosem:)
OdpowiedzUsuńAle u mnie zobaczyłaś. No to masz inspirację kochana :)
Usuńpyszne mięsko i bardzo fajny sosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKapitalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie przepisy to ja uwielbiam! :) Aga, ale domowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewelina :)
UsuńWspaniały obiadek, ale smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńJak zrobić bez śmietany?
OdpowiedzUsuńPo prostu nie zabielać śmietaną :)
UsuńSmak będzie trochę inny, ale powinien być OK. Może proszę dodać trochę mniej musztardy, bo śmietana ją łagodzi :)