Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich.
Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :)
Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu):
1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia
dwa filety z morszczuka
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich
2 małe łyżeczki soku z cytryny
2 plasterki cytryny
40 g masła
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy.
- Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Rybę z obu stron solimy i pieprzymy.
- Na wierzchy rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.
- Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie.
- Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę.
- Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ponieważ razem z tą folią morszczuka włożymy do piekarnika, pamiętajmy, że matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz).
- Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, przy włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Po około 18 minutach rybę odkrywam, aby całość się lekko zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne.
- Podając tak przygotowanego morszczuka, obowiązkowo na talerz przelewamy cały maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby- tak, jak na zdjęciu), możemy podać je w nim.
- Rybę podajemy z bagietką.
Smacznego :)
Poezja! :>
OdpowiedzUsuńMniam :) jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRybkę z pomidorkami by się zjadło bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńTaką pyszną rybkę to i ja chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Ale taka rybka musi świetnie smakować! Poezja :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem, jest pyszna :)
UsuńFajny pomysł na rybkę. Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńBardzo smaczna ryba!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPoproszę na piątek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda pysznie do schrupania
OdpowiedzUsuńAle pyszna rybka :-) taką bym zjadła ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie podana rybka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na rybkę!:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję. :)
Dziękuję i życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam rybki 😃pod każda postacią pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby i pieczone pomidorki koktajlowe ! Wspaniale się te smaki komponują :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to danie ;*
OdpowiedzUsuńAgnieszka Krześ
Swietnie smakuje polecam
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam morszczuka wg.tego przepisu. Powiem krótko- rewelacja. Doskonały pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad. Polecam
OdpowiedzUsuńOdkąd spróbowałam zrobić pierwszy raz- już nie przestaję. Jest bardzo smaczna 😊
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna!
OdpowiedzUsuńPrzyznam że zaciekawił mnie sposób w jaki został przygotowany ten morszczuk.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny, rybka pyszna. Odkąd spróbowaliśmy, robimy bardzo często :)
OdpowiedzUsuń