Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu.
Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk):
500 g mielonej łopatki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
50 ml bułki tartej + 100 ml wody
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka bazylii suszonej
oliwa do podsmażenia pulpetów
Składniki na sos:
1 duża cebula
1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów
3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
1 płaska łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka oregano
1 szklanka bulionu warzywnego (można użyć w kostce)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę.
- Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron.
- Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos.
- Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy jej.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy pomidorów z puszki, wykorzystujemy również sos z puszki.
- Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy cukinię. Solimy ją, mieszamy i podsmażamy aż cukinia zmięknie. Całość dość często mieszamy.
- Gdy cukinia jest gotowa, odgarniamy ją na bok patelni i na puste miejsce przez praskę wyciskamy czosnek. Czosnek podsmażamy około 3 minuty. Temperatura patelni powinna być taka, aby czosnek się lekko zarumienił ale nie palił. Takie podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy.
- Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut.
- Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę.
- Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment wyjąć pulpety, a sos zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Miksując sos, zwiększy się jego gęstość. Można wówczas dodać troszkę bulionu lub gorącej wody.
- Smacznego :)
Wygladają przepysznie, muszą byc dobre
OdpowiedzUsuńSą bardzo fajne :)
Usuńoj tak, tradycyjne danie wielu domów :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne i aromatyczne, pięknie się prezentują :) miłego dnia Aguś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńI ten sosik jaki musi być przepyszny <3
OdpowiedzUsuńJest fajniutki :)
UsuńUwielbiam pulpety. W moim domu dano ich nie było, przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie klopsiki:)
OdpowiedzUsuńJa również Natalia :)
UsuńPulpeciki zawsze chętnie spałaszuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, na sam widok ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i delikatne pulpeciki. A sosik... ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńTroszkę nas nie było a u Ciebie tyle fantastycznych potraw pojawiło się na blogu.
OdpowiedzUsuńKażde warte zrobienia, bo kusi wyglądem, podane jak zwykle elegancko, że aż ślinka cieknie.
Rodzinka ma z Tobą dobrze. Nic tylko jeść i chwalić cudowną kuchareczkę:)
Pozdrawiamy cieplutko.
Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńAleż apetyczne pulpeciki, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPrzeapetyczne i pożywne kotlety :D Aż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakie pulpety marzą mi się na obiad : )
OdpowiedzUsuńCzas spełnić marzenia :)
UsuńWspaniały obiad! Takie pulpeciki u mnie w domu są bardzo mile widziane :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i można zrobić dzień wcześniej. Idealne dla zapracowanych :)
UsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki pomidorki i bazylia oraz to mięsko. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Elu :)
UsuńDawno nie robiłam pulpecików, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie bardzo ładne.
Dziękuję :)
UsuńAguś pyszności, taka jesienna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńA tak jakoś chłodem zawiało :)
UsuńTo danie z pewnością rozgrzeje każdego, gdy za oknem taka aura :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smacznie i kolorowo jak na takie danie :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie takie jakieś zadziwiająco fotogeniczne te pulpeciki :)
UsuńKolorowe, bo w piękny, słoneczny dzień pozowały do zdjęcia, a wyglądają smacznie, bo takie faktycznie były :)
Z makaronem lub ryżem - pyszny obiad :}
OdpowiedzUsuńmniam :) do tego makaron i obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda na bardzo soczyste i mocno pomidorowe
OdpowiedzUsuńTakie jest :)
Usuń