Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym

Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu.

Pulpety w sosie pomidorowo - bazyliowym

Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk):

500 g mielonej łopatki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
50 ml bułki tartej + 100 ml wody
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka bazylii suszonej

oliwa do podsmażenia pulpetów

Składniki na sos:

1 duża cebula
1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów
3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
1 płaska łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka oregano
1 szklanka bulionu warzywnego (można użyć w kostce)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę.
  • Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki.
  • Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron.
  • Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos.
  • Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy jej.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy pomidorów z puszki, wykorzystujemy również sos z puszki.
  • Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy cukinię. Solimy ją, mieszamy i podsmażamy aż cukinia zmięknie. Całość dość często mieszamy.
  • Gdy cukinia jest gotowa, odgarniamy ją na bok patelni i na puste miejsce przez praskę wyciskamy czosnek.  Czosnek podsmażamy około 3 minuty. Temperatura patelni powinna być taka, aby czosnek się lekko zarumienił ale nie palił. Takie podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy.
  • Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut.
  • Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę.
  • Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment wyjąć pulpety,  a sos zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Miksując sos, zwiększy się jego gęstość. Można wówczas dodać troszkę bulionu lub gorącej wody.
  • Smacznego :)

41 komentarzy:

  1. Wygladają przepysznie, muszą byc dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, tradycyjne danie wielu domów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i aromatyczne, pięknie się prezentują :) miłego dnia Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ten sosik jaki musi być przepyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pulpety. W moim domu dano ich nie było, przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam takie klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulpeciki zawsze chętnie spałaszuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, na sam widok ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki. A sosik... ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Troszkę nas nie było a u Ciebie tyle fantastycznych potraw pojawiło się na blogu.
    Każde warte zrobienia, bo kusi wyglądem, podane jak zwykle elegancko, że aż ślinka cieknie.
    Rodzinka ma z Tobą dobrze. Nic tylko jeść i chwalić cudowną kuchareczkę:)
    Pozdrawiamy cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ apetyczne pulpeciki, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przeapetyczne i pożywne kotlety :D Aż zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie pulpety marzą mi się na obiad : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały obiad! Takie pulpeciki u mnie w domu są bardzo mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i można zrobić dzień wcześniej. Idealne dla zapracowanych :)

      Usuń
  15. Moje smaki pomidorki i bazylia oraz to mięsko. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie robiłam pulpecików, narobiłaś mi apetytu :)
    Zdjęcie bardzo ładne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aguś pyszności, taka jesienna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. To danie z pewnością rozgrzeje każdego, gdy za oknem taka aura :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smacznie i kolorowo jak na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie takie jakieś zadziwiająco fotogeniczne te pulpeciki :)
      Kolorowe, bo w piękny, słoneczny dzień pozowały do zdjęcia, a wyglądają smacznie, bo takie faktycznie były :)

      Usuń
  20. Z makaronem lub ryżem - pyszny obiad :}

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam :) do tego makaron i obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda na bardzo soczyste i mocno pomidorowe

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...