Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni.
Składniki (na 2 porcje):
4 pałki z kurczaka
5 - 6 łyżek oliwy
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula starta na tarce o drobnych oczkach
------------------------------------
7 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
2 czubate łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, pieprz, sól, czosnek i cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
- Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Kroimy je na małe kawałki (takie na jeden kęs) i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
- Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków.
- Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią.
- Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 50 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut.
- Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
- Smacznego :)
Jakie pyszności, osobiście uwielbiam takie dania. Agnieszka wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńApetyczne danie .... Skusiłabym się bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do zrobienia :)
UsuńBardzo fajne danie na pożywny rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSmaczne danie jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńJak ja uwielbiam takie dania :) mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzęsto wykonuję takie ziemniaczki w domu :) jest to najzdrowsza wersja podawania ziemniaczków
OdpowiedzUsuńTo prawda. I jaka pyszna :)
UsuńBardzo często robię takie danie, rzeczywiście jest mega smaczne:-) Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
UsuńAguś bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMajeranek lubimy, czosnek aż tak nie ale dobrze użyty nam smakuje;-) te ziemniaczki to normalnie musi być miazga:-D
OdpowiedzUsuńZiemniaczki wymiatają :)
Usuńczas wykonania staaasznie długi. Ale warto. Kurczak i ziemniaki to dobry i zdrowy zestaw. Zwłaszcza kiedy większa część składników jest własnego wyrobu.
OdpowiedzUsuńZauważ, że przez większość czasu pałki się marynują, a Ty nic nie robisz. Faktycznie jednak nie da się tego zrobić na ostatnią chwilę. Mięso powinno troszkę postać w marynacie. Ja przyprawiam mięso dzień wcześniej, dzięki czemu, w dniu podania przygotowuję tylko ziemniaczki i od razu całość ląduje w piekarniku :)
UsuńMięso można również przyprawić rano, a potem przypomnieć sobie o nim w porze obiadowej :)
Pysznie im ładnie. Tak podane danie smakuje wyjątkowo. Doskonale przyprawione i świetne połączenie składników. Wspaniały obiad :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie danie to coś dla mnie :). Bardzo często piekę warzywa z mięsem w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Prosto i pysznie. A pieczone warzywka są super :)
UsuńPyszne i aromatyczne połączenie. Uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńDwa w jednym! Kapitalnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
Usuńto niezawodne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńFajny kurczaczek, cos dla mnie
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpysznie wyglądają :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNamawiam do zrobienia :)
UsuńCudowny, aromatyczny i pyszny obiad - to lubię :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńLubie takie dania co sa pyszne, a sie przy nich nie trzeba narobic:)
OdpowiedzUsuńSama prawda :)
UsuńTakie dania są nie tylko pyszne, ale i aromatyczne! Chętnie zjadłabym takiego kurczaka na obiad :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Są pyszne :)
UsuńZiemniaczki, czosnek , majeranek...mmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie dania! Zwłaszcza kiedy na dworze robi się szaro i buro, to na stole goszczą coraz częściej :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Latem jemy lekko, a zimą i jesienią rozgrzewamy się przy takich daniach :)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepis wygląda smakowicie. Kradnę go sobie i wykorzystam, jak tylko będę miała piekarnik, bo w tej chwili cierpię na jego brak :(
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba. Życzę smacznego :)
UsuńAleż miałaś apetyczny obiad! :))) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się Asiu podoba. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńAgnieszka ale smaki! Na wypasie mocnym - to lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zachęcam do zrobienia :)
Usuń