Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni.

Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami


Składniki (na 2 porcje):

4 pałki z kurczaka
5 - 6 łyżek oliwy 
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula starta na tarce o drobnych oczkach

------------------------------------

7 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
2 czubate łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  • Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, pieprz, sól, czosnek i cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
  • Po tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Kroimy je na małe kawałki (takie na jeden kęs) i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
  • Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków.
  • Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią.
  • Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 50 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut. 
  • Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
  • Smacznego :)

53 komentarze:

  1. Jakie pyszności, osobiście uwielbiam takie dania. Agnieszka wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne danie .... Skusiłabym się bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie na pożywny rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam takie dania :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często wykonuję takie ziemniaczki w domu :) jest to najzdrowsza wersja podawania ziemniaczków

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często robię takie danie, rzeczywiście jest mega smaczne:-) Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeranek lubimy, czosnek aż tak nie ale dobrze użyty nam smakuje;-) te ziemniaczki to normalnie musi być miazga:-D

    OdpowiedzUsuń
  8. czas wykonania staaasznie długi. Ale warto. Kurczak i ziemniaki to dobry i zdrowy zestaw. Zwłaszcza kiedy większa część składników jest własnego wyrobu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważ, że przez większość czasu pałki się marynują, a Ty nic nie robisz. Faktycznie jednak nie da się tego zrobić na ostatnią chwilę. Mięso powinno troszkę postać w marynacie. Ja przyprawiam mięso dzień wcześniej, dzięki czemu, w dniu podania przygotowuję tylko ziemniaczki i od razu całość ląduje w piekarniku :)
      Mięso można również przyprawić rano, a potem przypomnieć sobie o nim w porze obiadowej :)

      Usuń
  9. Pysznie im ładnie. Tak podane danie smakuje wyjątkowo. Doskonale przyprawione i świetne połączenie składników. Wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie danie to coś dla mnie :). Bardzo często piekę warzywa z mięsem w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się. Prosto i pysznie. A pieczone warzywka są super :)

      Usuń
  11. Pyszne i aromatyczne połączenie. Uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wyglądają :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny, aromatyczny i pyszny obiad - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubie takie dania co sa pyszne, a sie przy nich nie trzeba narobic:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie dania są nie tylko pyszne, ale i aromatyczne! Chętnie zjadłabym takiego kurczaka na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ziemniaczki, czosnek , majeranek...mmmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie dania! Zwłaszcza kiedy na dworze robi się szaro i buro, to na stole goszczą coraz częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Latem jemy lekko, a zimą i jesienią rozgrzewamy się przy takich daniach :)

      Usuń
  18. Przepis wygląda smakowicie. Kradnę go sobie i wykorzystam, jak tylko będę miała piekarnik, bo w tej chwili cierpię na jego brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba. Życzę smacznego :)

      Usuń
  19. Ależ miałaś apetyczny obiad! :))) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się Asiu podoba. Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  20. Agnieszka ale smaki! Na wypasie mocnym - to lubię bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...