Skrzydełka z patelni, duszone z cebulą to danie proste i szybkie do wykonania. Skrzydełka mają lekki aromat cebuli. Doprawiłam je pomidorami i odrobiną curry i to one są główną nutą smakową. Skrzydełka tak przygotowane są soczyste i mięciutkie, a mięso nie wymaga wcześniejszego natarcia przyprawami.
Składniki:
1 kg skrzydełek (około 8 sztuk)
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
2 średnie cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 czubata łyżeczka oregano
2 czubate łyżeczki mielonych, suszonych pomidorów (polecam Skworcu)
1/2 płaskiej łyżeczki curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Wykonanie:
- Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i po odkrojeniu końcówek, kroimy na pół.
- Skrzydełka posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z dwóch stron na oleju. Wystarczy, gdy skórka lekko zmieni kolor. Obsmażone skrzydełka zdejmujemy z patelni.
- Zmniejszamy ogień i na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia. Można ją podczas podsmażania przykryć.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe przyprawy: majeranek, paprykę, oregano, suszone pomidory, curry, czosnek oraz wlewamy kilka łyżek wody. Całość mieszamy i dokładamy skrzydełka.
- Potrawę przykrywamy i dusimy 40 minut. Po 20 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę.
- Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
- Gotowe :)
My jak zawsze rzuciłybyśmy się na ten sosik :D
OdpowiedzUsuńmniam bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDanie na niedzielny obiad w gronie rodziny lub znajomych :) Idealny!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńSkrzydełka to wdzięczne danie, bo łatwo się przygotowuje, a odpowiednio doprawione mogą być daniem NR 1 na eleganckim obiedzie. Twoje skrzydełka pysznie wyglądają. Już czuję jak wspaniale smakują. Agnieszko, chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię pozdrawiam :)
Te skrzydełka wyglądają obłędnie smakowicie, aż mam ochotę sięgnąć i jedno sobie przywłaszczyć, tym bardziej, że są z curry :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńWyśmienity pomysł na skrzydełka! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, pożywne i z bardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńSkrzydełka lubi mój brat ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, takich skrzydełek nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDanie wydaje się łatwe do przygotowania, wygląda obłędnie aż chcę się spróbować
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro
Super pomysł na obiad, świetne smaki do skrzydełek :)
OdpowiedzUsuńAguś super pomysł na pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńcudowny smak i wykonanie !!!
OdpowiedzUsuńProponuję najpierw podsmażyć te większe kawałki skrzydełek ("pałeczki"), a potem dodać do podsmażania te mniejsze części, wtedy wszystko będzie gotowe w jednym momencie (te "pałeczki" są grubsze i zajmuje to trochę więcej czasu, a jak dodałam wszystko razem, to te mniejsze się rozpadały, a te drugie jeszcze musiały się trochę porobić). Ogólnie bardzo smaczne z ryżem i pomidorami z cebulką. Polecam przepis!
OdpowiedzUsuńRobimy, a domownicy ocenią ������������
OdpowiedzUsuńZrobiłem suuupppeeerrr wyszły
OdpowiedzUsuń