Sałatka z zielonych pomidorów, na zimę

Lubicie sałatkę z zielonych pomidorów? Każdego lata zostaje mi dużo zielonych pomidorów na krzakach, które dojrzewając w domu, nie są już takie dobre. Proponuję Wam zamknąć je w słoiku, w zalewie słodko - kwaśnej.


Sałatka z zielonych pomidorów, na zimę


Przyprawy wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml pojemności):

1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy
1 mały liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu czarnego

Składniki zalewy:

500 ml wody
125 ml octu 10%
125 ml cukru

Ponadto:

2 kg zielonych pomidorów
2 średnie cebule
2 duże łyżki soli (z małym czubkiem)

Wykonanie:
  • Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Pomidory kroimy od czubka. Dzięki temu nie będą się rozpadać.
  • Cebulę kroimy na półplasterki.
  • Pomidory i cebulę umieszczamy w misce, posypujemy solą,  dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
  • W tym czasie pomidory puszczą sok, który wylewamy.
  • Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Na tą ilość pomidorów potrzebujemy 5  słoiczków. Następnie bardzo ściśle wkładamy pomidory z cebulą. 
  • W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy cukier, wlewamy gorącą wodę oraz ocet, całość mieszamy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę, jeszcze gorącą, wlewamy do słoików.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć mniej więcej podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do 3/4 wysokości słoików.
  • Pomidory pasteryzujemy 10 minut, od zagotowania wody w garnku.
  • Słoiczki, po wyjęciu z garnka, studzimy i odkładamy na około 3 tygodnie. 
  • Smacznego :) 

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam takiej sałatki, ale brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy o niej nie słyszałam. Ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,powinnam wypróbować ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam spore ilości podobnej sałatki, dziś jakoś smaki się pozmieniały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłyśmy zielonych pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś takie pomidorki robiła moja babcia, były super! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej nie jadłam, ale brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja robię dżem z zielonych pomidorów z dodatkiem jabłek

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedys takie pomidorki robila moja mama postanowilam teraz sama sprubowac

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi też zostaje sporo zielonych pomidorów, które rozdaje znajomym, albo po prostu wyrzucam. Z tym problemem boryka się pewnie wiele osób posiadających przydomową hodowlę warzyw i owoców. Jeśli sezon jest dobry, to trudno w stu procentach wykorzystać plony. Po kolejnych zbiorach człowiek ma już dość monotonii w kuchni. Nie wpadłam na to, aby zrobić marynatę z zielonych pomidorów. Obawiałam się, że w słoiku stracą one swój wyjątkowy smak. Fajnie, że zajrzałam do komentarzy, bo o dżemie pomidorowym to nigdy nawet nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...