Makaron z aromatycznym, zielonym pesto, z mielonymi migdałami. Idealny na przekąskę w ciągu dnia oraz lekki obiad.
Składniki:
100 ml oliwy z oliwek
1 duża doniczka bazylii
50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu)
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
----------------------------
200 g makaronu farfalle (kokardki)
1 kulka mozzarelli
300 g małych pomidorków
Wykonanie
- Wykonanie pesto:
- Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy.
- Poza tym:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
- Makaron mieszamy z pesto. Dodajemy mozzarellę i pomidory.
Smacznego :)
Kocham inspiracje włoską kuchnią ☺
OdpowiedzUsuńBazyliowe pesto bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Przyda się trochę kolorów na talerzu w te ostatnie pochmurne dni ;D
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pesto z migdałami na pewno zrobię u siebie :)
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienie! Jak dla mnie doskonałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńKochana ale pyszności zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie !
OdpowiedzUsuń