Lody śmietankowe

Bardzo proste, moim zdaniem bardzo dobre, lody śmietankowe, wykonane bez użycia maszynki do lodów, bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia.
2 składniki, 5 minut robienia, doba mrożenia.
Jestem z nich bardzo dumna, bo to są moje pierwsze lody wykonane samodzielnie. 
Skład tych lodów podyktowało mi serce. Uwielbiam amerykańskie  lody śmietankowe z automatu. Smak ich przypomina, moim zdaniem, smak słodzonego mleka zagęszczonego. Zaryzykowałam i to był strzał w dziesiątkę :)

Lody śmietankowe


Lody śmietankowe

Składniki:

500 ml śmietany 30%
200 ml mleka zagęszczonego słodzonego

Wykonanie:

Śmietanę i mleko trzymamy w lodówce. Muszą być jak najzimniejsze.  Kilka godzin wcześniej do lodówki wkładamy łopatki do miksowania od miksera i miskę, w której będziemy robić lody.

Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Trzeba uważać, aby nie zrobiło nam się masło. Lepiej śmietanę ubijać za krótko, niż za długo. Za mało ubita śmietana nie wpłynie na smak lodów.
Następnie ciągle ubijając, powoli dolewamy mleko. Całość przelewamy do pojemniczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po 10 godzinach lody można już jeść, ale moim zdaniem po 24 godzinach są lepsze.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
Akcja lodowa 2015

36 komentarzy:

  1. Właściwie to my jemy tylko domowe lody :) Są najlepsze a odkąd mamy maszynkę to robimy je bardzo często :)
    Poprosimy po dwie kuleczki Twoich :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już też zapowiedziałam, że nie kupujemy lodów. Banalnie proste zrobienie i efekt super.
      Dwa razy po dwie kuleczki na wynos proszę odebrać w drugim okienku od lewej :D

      Usuń
  2. Super takie lody, nie ma to jak domowe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie i jak ładnie podane, A do tego to co lubię....prosto i mały skład :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko dwa składniki, a jakie cudowne lody :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody powstały pod wpływem chwili i wyszły naprawdę bardzo dobre. A ponieważ w składzie mają tylko śmietanę i gęste mleko, nie powstały w nich kryształki lodu, mimo, że nie były podczas zamrażania mieszane. Sama jestem oczarowana ich konsystencją :)

      Usuń
  5. Nie wiem, dlaczego domowe lody wydaja mi sie wyzsza szkola jazdy. Chyba sprobuje, bo wygladaja pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie zabierałam się za myślenie o zrobieniu lodów. Ale raz spróbowałam i było warto :) Ludzie robią lody na 1000 sposobów, więc stwierdziłam, że ja też spróbuję coś zrobić samodzielnie.
      Zachęcam do zrobienia lodów z tego przepisu, ponieważ jest on banalnie prosty, a lody wyszły pyszne. Taka prościzna na dobry początek, a potem można rozwijać skrzydła :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. No nie przypuszczałam,że to takie proste,zrobię i ja.Twoje wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie byśmy się poczęstowali, bo są tak apetyczne, że trudno się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  9. Aż wstyd, ale nigdy nie robiłam domowych lodów, nawet nie wiedziałam, że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego wstydzić :)
      Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  10. Super ci wyszły. Powiem szczerze, że ja zazwyczaj robię sorbety. Muszę spróbować twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło i mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  11. Super ci wyszły. Powiem szczerze, że ja zazwyczaj robię sorbety. Muszę spróbować twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło i mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  12. Nie ma to jak domowe lody. Odkąd zrobiłam pierwsze, to już nie kupuję. A z lodami to jak z ciastem. Ja się raz spróbuje to już smak na następne przychodzi sam do głowy.
    Pyszne lody zrobiłaś. Ja też uwielbiam śmietankowe. Teraz po moim urlopie znów zacznę coś "kręcić" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Też zapowiedziałam, że lodów już nie kupujemy :)
      Jestem ciekawa moich kolejnych lodowych eksperymentów, a pomysłów mam wiele. A poza tym miałam frajdę, gdy się okazało, że są bardzo dobre :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Wyglądają jak z najlepszej lodziarni! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję! :) Śmietankowe są najlepsze!
    Muszę wypróbować przepis, bo jak dotąd to lody mi nie wychodzą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Ponieważ zawierają tylko tłuste składniki, powinny wyjść. Mam nadzieję, że będą smakowały, bo wiadomo, każdy ma swoje upodobania :)

      Usuń
  15. Ostatnio robiłam lody z mleka migdałowego. Wyszły pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...