2 składniki, 5 minut robienia, doba mrożenia.
Jestem z nich bardzo dumna, bo to są moje pierwsze lody wykonane samodzielnie.
Skład tych lodów podyktowało mi serce. Uwielbiam amerykańskie lody śmietankowe z automatu. Smak ich przypomina, moim zdaniem, smak słodzonego mleka zagęszczonego. Zaryzykowałam i to był strzał w dziesiątkę :)
Składniki:
500 ml śmietany 30%
200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Śmietanę i mleko trzymamy w lodówce. Muszą być jak najzimniejsze. Kilka godzin wcześniej do lodówki wkładamy łopatki do miksowania od miksera i miskę, w której będziemy robić lody.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Trzeba uważać, aby nie zrobiło nam się masło. Lepiej śmietanę ubijać za krótko, niż za długo. Za mało ubita śmietana nie wpłynie na smak lodów.
Następnie ciągle ubijając, powoli dolewamy mleko. Całość przelewamy do pojemniczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po 10 godzinach lody można już jeść, ale moim zdaniem po 24 godzinach są lepsze.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis bierze udział w akcji:
Właściwie to my jemy tylko domowe lody :) Są najlepsze a odkąd mamy maszynkę to robimy je bardzo często :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy po dwie kuleczki Twoich :D
Ja już też zapowiedziałam, że nie kupujemy lodów. Banalnie proste zrobienie i efekt super.
UsuńDwa razy po dwie kuleczki na wynos proszę odebrać w drugim okienku od lewej :D
Super, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam.
Super takie lody, nie ma to jak domowe słodkości.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńApetycznie i jak ładnie podane, A do tego to co lubię....prosto i mały skład :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTylko dwa składniki, a jakie cudowne lody :D
OdpowiedzUsuńLody powstały pod wpływem chwili i wyszły naprawdę bardzo dobre. A ponieważ w składzie mają tylko śmietanę i gęste mleko, nie powstały w nich kryształki lodu, mimo, że nie były podczas zamrażania mieszane. Sama jestem oczarowana ich konsystencją :)
UsuńNie wiem, dlaczego domowe lody wydaja mi sie wyzsza szkola jazdy. Chyba sprobuje, bo wygladaja pysznie.
OdpowiedzUsuńJa nawet nie zabierałam się za myślenie o zrobieniu lodów. Ale raz spróbowałam i było warto :) Ludzie robią lody na 1000 sposobów, więc stwierdziłam, że ja też spróbuję coś zrobić samodzielnie.
UsuńZachęcam do zrobienia lodów z tego przepisu, ponieważ jest on banalnie prosty, a lody wyszły pyszne. Taka prościzna na dobry początek, a potem można rozwijać skrzydła :)
Pozdrawiam.
No nie przypuszczałam,że to takie proste,zrobię i ja.Twoje wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńBędzie mi miło, jeśli Ci posmakują :)
Chętnie byśmy się poczęstowali, bo są tak apetyczne, że trudno się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, już podaję :)
Usuńsuuper ! na pewno wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńAż wstyd, ale nigdy nie robiłam domowych lodów, nawet nie wiedziałam, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego wstydzić :)
UsuńZachęcam do spróbowania :)
Gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper ci wyszły. Powiem szczerze, że ja zazwyczaj robię sorbety. Muszę spróbować twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło i mam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńSuper ci wyszły. Powiem szczerze, że ja zazwyczaj robię sorbety. Muszę spróbować twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło i mam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńNie ma to jak domowe lody. Odkąd zrobiłam pierwsze, to już nie kupuję. A z lodami to jak z ciastem. Ja się raz spróbuje to już smak na następne przychodzi sam do głowy.
OdpowiedzUsuńPyszne lody zrobiłaś. Ja też uwielbiam śmietankowe. Teraz po moim urlopie znów zacznę coś "kręcić" :)
To prawda. Też zapowiedziałam, że lodów już nie kupujemy :)
UsuńJestem ciekawa moich kolejnych lodowych eksperymentów, a pomysłów mam wiele. A poza tym miałam frajdę, gdy się okazało, że są bardzo dobre :)
Pozdrawiam.
Wyglądają jak z najlepszej lodziarni! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGratuluję! :) Śmietankowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis, bo jak dotąd to lody mi nie wychodzą :P
Zachęcam. Ponieważ zawierają tylko tłuste składniki, powinny wyjść. Mam nadzieję, że będą smakowały, bo wiadomo, każdy ma swoje upodobania :)
UsuńOstatnio robiłam lody z mleka migdałowego. Wyszły pyszne:))
OdpowiedzUsuńSuper, musiały smakować pysznie :)
UsuńSuper przepis. Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuń