wtorek, 4 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę.


Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą


Składniki:

1 kg fasolki
1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu)
1,5 czubatej łyżki bułki tartej
2,5 - 3 czubate łyżeczki soli

Wykonanie:
  • Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną wodę. Gotujemy około 20 - 30 minut. Czas zależy od gatunku fasolki.  W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Należy pilnować, aby się nie rozgotowała.
  • Fasolkę odcedzamy i przekładamy do miski.
  • Masło rozpuszczamy na patelni. Gdy jest gorące, wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni.
  • Zasmażką polewamy fasolkę.
  • Smacznego :)

8 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...