Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę.
Składniki:
1 kg fasolki
1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu)
1,5 czubatej łyżki bułki tartej
2,5 - 3 czubate łyżeczki soli
Wykonanie:
- Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną wodę. Gotujemy około 20 - 30 minut. Czas zależy od gatunku fasolki. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Należy pilnować, aby się nie rozgotowała.
- Fasolkę odcedzamy i przekładamy do miski.
- Masło rozpuszczamy na patelni. Gdy jest gorące, wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni.
- Zasmażką polewamy fasolkę.
- Smacznego :)
Niezmiennie pyszna :)
OdpowiedzUsuńKlasyka. Bardzo taką lubię :)
UsuńMoja ulubiona z tartą bułeczką :)
OdpowiedzUsuńMoja też :)
UsuńTo również moje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmak lata! U mnie w domu tak się jadło, nawet męża nauczyłam tak jeść- spróbował i przepadł ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda smak lata :)
Usuń