Jagodowa panna cotta

Sezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :)


Jagodowa panna cotta



Składniki: 

300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
100 g cukru
4 czubate łyżeczki żelatyny
szklanka jagód


Wykonanie:
  • Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się cukru.
  • Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody. Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki. 
  • Pilnując,  aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie,  wylewamy na nią masę śmietankową.  Całość wstawiamy do lodówki.
  • Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków,  wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą wodą.
  • Deser podajemy na talerzyku. Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Pycha, zjadłabym takie cudo, wygląda niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i do tego niezwykle ładny deser.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, a jak fantastycznie rozwijasz się

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna cotta w połączeniu z jagodami, to musi być pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ci wyszła kochana :-) cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna:) jakie zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, jak to cudnie wygląda, muszę w końcu zrobić ten deser, ciągle zapominam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...