Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Ciasto jest niezwykle proste i pięknie pachnie cynamonem :)
Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm):
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
250 g mąki
80 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
35 g masła
1 duże jajko
400 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej
30 g cukru
płaska łyżeczka cukru z wanilią
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
35 g zimnego masła
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i powstania grudek kruszonki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki.
- Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.
- Do zaczynu dodajemy resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ponieważ ciasto jest bardzo kleiste, najlepiej jest wyrabiać je mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę.
- Tak przygotowane ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem.
- Smacznego :)
Ciasto pierwsza klasa :) Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też. Czwarty raz w ciągu dwóch tygodni je dzisiaj robiłam. I wszystko na wyraźne życzenie męża. Przepis jest super, bo bardzo prosty. Mało roboty, a dużo radości :)
UsuńZnkomicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na koniec sierpnia ;)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się takie ciacho, niestety syn nie lubi śliwek :(
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe mogę jeść i jeść i nigdy mi się nie znudzą! Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, one mają coś w sobie :)
UsuńUwielbiam drożdżowe ze śliwkami, cynamonowa kruszonka jest mega aromatyczna ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJa poproszę...o dwa kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńPrzesłane wirtualnie.
Jesteśmy maniaczkami kruszonki a jak w niej jest jeszcze cynamon od którego jesteśmy uzależnione to po prostu obłęd :D
OdpowiedzUsuńZapraszam więc wirtualnie na kawałeczek :)
UsuńMniam wygląda obłędnie :-) uwielbiam ciasta drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie ;) Cynamonowa kruszonka jest obłędna - porywam kawałek ciacha i uciekam :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńAgnieszka jakbyś postawiła przede mną takie ciacho już byś się mnie szybko nie pozbyła :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :)
UsuńJak pysznie wygląda to ciasto. Nie odmówiłabym gdybyś mnie takim poczęstowała :) Mniam, mniam... :)
OdpowiedzUsuńKurier w drodze :)
UsuńWspaniałe i jak pięknie wyrośnięte. Mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super. Bardzo prosty :)
Usuń