Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Ciasto jest niezwykle proste i pięknie pachnie cynamonem :)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm):

125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
250 g mąki
80 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
35 g masła
1 duże jajko
400 g śliwek


Składniki na kruszonkę:

50 g mąki pszennej
30 g cukru
płaska łyżeczka cukru z wanilią
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
35 g zimnego masła

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i powstania grudek kruszonki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki.

Wykonanie ciasta:

  • Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  • Do zaczynu dodajemy resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ponieważ ciasto jest bardzo kleiste, najlepiej jest wyrabiać je mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę. 
  • Tak przygotowane ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Ciasto pierwsza klasa :) Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Czwarty raz w ciągu dwóch tygodni je dzisiaj robiłam. I wszystko na wyraźne życzenie męża. Przepis jest super, bo bardzo prosty. Mało roboty, a dużo radości :)

      Usuń
  2. Idealne ciasto na koniec sierpnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się takie ciacho, niestety syn nie lubi śliwek :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta drożdżowe mogę jeść i jeść i nigdy mi się nie znudzą! Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe ze śliwkami, cynamonowa kruszonka jest mega aromatyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteśmy maniaczkami kruszonki a jak w niej jest jeszcze cynamon od którego jesteśmy uzależnione to po prostu obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam wygląda obłędnie :-) uwielbiam ciasta drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupiłaś mnie ;) Cynamonowa kruszonka jest obłędna - porywam kawałek ciacha i uciekam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszka jakbyś postawiła przede mną takie ciacho już byś się mnie szybko nie pozbyła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie wygląda to ciasto. Nie odmówiłabym gdybyś mnie takim poczęstowała :) Mniam, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe i jak pięknie wyrośnięte. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...