Dzisiaj banał - mizeria, czyli sałatka przygotowywana ze świeżych ogórków. Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Najlepszą mizerię jemy latem, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.
0,5 kg ogórków gruntowych
cebula
mała śmietana
sól
Wykonanie:
- Ogórki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry na tarce.
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
- Całość solimy dość obficie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby dosalamy.
- Dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Możemy ponownie odstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. Ja wolę mizerię, która chwilę postoi.
- Smacznego :)
Idealna jest do młodych ziemniaczków z koperkiem i jajkiem sadzonym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mizerię.
O tak, idealne połączenie :)
UsuńUwielbiamy mizerię i to nie tylko jako dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńCebuli nie daję, ale za to bardzo lubię z rzodkiewką i ogórkami :)
OdpowiedzUsuńTo robisz podobnie, jak moja babcia :)
UsuńOna jeszcze sałatę daje.
Też bardzo lubię mizerię, tylko ja swojej nie nasalam. A dodatki u mnie to pomidorek, szczypiorek, i zielona sałata ;)
OdpowiedzUsuńZnam tą wersję, ale bez pomidorka :)
UsuńPyszna jest.
Zdecydowany smak z mojego dzieciństwa. Tak dawno jej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWspomnień czar :)
UsuńUwielbiam mizerię małosolną z koperkiem, cebulą, jogurtem i z przyprawami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMizerię to litrami możemy pochłaniać :D Ale musi być nieco kwaskowa, bo np. nasza babcia robi ją zbyt słodką ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię na słono, ale dużo osób robi z cukrem :)
UsuńWspomnienie z dzieciństwa, pycha :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsza do pieczonego kurczaka i ziemniaków z sosem :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWygląda bardzo nieapetycznie. I czemu to wspomnienie, że na słono? Czyżby mizeria mogła być podawana na słodko?
OdpowiedzUsuń