Dzisiaj w mojej kuchni gościły ogórki i pięknie pachniało świeżym koprem.
Zachęcam do zrobienia ogórków kiszonych.
Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek.
małe ogórki gruntowe
czosnek
gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami
korzeń chrzanu
sól
Wykonanie:
Ogórki myjemy.
Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu.
Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki.
Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne 2 przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu.
Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia.
Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Zachęcam do zrobienia surówki z kiszonych ogórków. Przepis:
Surówka z kiszonych ogórków
Smacznego :)
Moje już prawie ukisły, teraz czekają na zimę :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMoje ogórki dopiero zaczęły porządnie rosnąć. W tym roku są bardzo opóźnione. Już się doczekać nie mogłam.
UsuńPozdrawiam :)
W sezonie letnim to pozycja obowiązkowa :-)
OdpowiedzUsuńCzymże by było lato bez ogórków w słoiku :D
UsuńPozdrawiam :)
Właśnie skończyłyśmy zaprawiać ogórki a to pewnie nie ostatnia partia. Już mamy dość :P
OdpowiedzUsuńA ja dopiero zaczynam :)
UsuńPozdrawiam.
Ja jestem w trakcie robienia ogórków, dziś robiłam właśnie kiszone,na zimę muszą być obowiązkowo:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOj tak kiszone i korniszony. U mnie musowo każdego lata :)
UsuńTakie ogórki to podstawa w domowej spiżarni! :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń