Włoska przekąska - sałatka Capri, podana na ciepło. Połączenie pomidorów z roztopioną mozzarellą i oliwkami- ja nie potrzebuję niczego więcej. No może łyżeczkę oliwy dobrej jakości :)
Składniki (6 porcji):
3 średnie pomidory
1 kulka mozzarelli
12 oliwek
24 listki bazylii
trochę octu balsamicznego
oliwa extra vergine
sól + pieprz
Wykonanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na plastry.
- Mozzarellę i oliwki kroimy w plastry. Mozzarellę kroimy dość cienko. Wówczas wyjdzie 6 porcji.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim 6 wieżyczek ze składników sałatki. Kolejność składników jest następująca: pomidor, mozzarella, pokrojona oliwka, 2 listki bazylii, pomidor, pokrojona oliwka, 2 listki bazylii, mozzarella.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne. Sałatkę Capri zapiekamy, aż ser się roztopi (około 10 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą i octem balsamicznym.
- Podajemy z bagietką.
- Smacznego :)
Takie sałatki bardzo lubię :) Dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka a z octem balsamicznym jest na pewno jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńMoje smaki, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z taką wersją tej sałatki.
Świetna propozycja.
Pozdrowionka popołudniowe :)
Zachęcam :)
UsuńTwoja propozycja pysznej sałatki trafia do mnie w 100%. Pyszna, bo to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńBardzo apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :D Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSałatka w bardzo oryginalnej formie :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńna ciepło! genialnie- uwielbiam
OdpowiedzUsuńTaką przekąskę z miłą chęcią zjem :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie dania, pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńMmmmm jak ta mozzarelka się roztopi to już jest miazga :D
OdpowiedzUsuń