Crumble ze śliwkami i cynamonem

Słodkie, cynamonowe crumble ze śliwkami.


Crumble ze śliwkami i cynamonem



Składniki kruszonki:

75 g mąki pszennej
45 g cukru trzcinowego
1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
50 g zimnego masła

Pozostałe składniki:

2 - 3 łyżeczki masła
300 g śliwek
1 płaska łyżeczka cynamonu
40 g cukru trzcinowego
1 czubata łyżka płatków migdałowych (polecam Skworcu)

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą i powstaną większe grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Do 2 -3 małych foremek żaroodpornych wkładamy po łyżeczce masła. Rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni. 
  • Śliwki kroimy na pół, dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki wkładamy do żaroodpornych foremek rozcięciem do góry. Pozostały cukier nakładamy do zagłębień po pestkach.
  • Na śliwkach rozkładamy kruszonkę, którą po wierzchu posypujemy płatkami migdałów.
  • Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 45 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Po prostu moje ulubione smaki!
    Mogę sobie tylko wyobrazić jak dobre musi być to crumble.
    Fenomenalna sprawa!
    Pozdrowieńka przedweekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jak ja to lubię :-) pyszności Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy crumble z każdymi owocami ale ze śliwkami to nasze ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałaś smakowite składniki, śliwki, cynamon... to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu. Ostatnio mam czas cynamonowy w domu :)

      Usuń
  6. Kiedyś takich jadłam naprawdę sporo, chyba trzeba do tego powrócić :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja, nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny deser, lubię z różnymi owocami, ale o tej porze roku śliwki to mój numer 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno świetnie smakuje i wydaje mi się, że pachnie słoneczną jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie połączenia, zwłaszcza jesienną pogodą :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za oknem szaro-buro i takie słodkości są jak najbardziej na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie wproszę się na porcyjkę takiego crumble :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...