75 g mąki pszennej
45 g cukru trzcinowego
1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
50 g zimnego masła
Pozostałe składniki:
2 - 3 łyżeczki masła
300 g śliwek
1 płaska łyżeczka cynamonu
40 g cukru trzcinowego
1 czubata łyżka płatków migdałowych (polecam Skworcu)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą i powstaną większe grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Do 2 -3 małych foremek żaroodpornych wkładamy po łyżeczce masła. Rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni.
- Śliwki kroimy na pół, dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki wkładamy do żaroodpornych foremek rozcięciem do góry. Pozostały cukier nakładamy do zagłębień po pestkach.
- Na śliwkach rozkładamy kruszonkę, którą po wierzchu posypujemy płatkami migdałów.
- Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 45 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Smacznego :)
Po prostu moje ulubione smaki!
OdpowiedzUsuńMogę sobie tylko wyobrazić jak dobre musi być to crumble.
Fenomenalna sprawa!
Pozdrowieńka przedweekendowe :)
:)
UsuńMniam jak ja to lubię :-) pyszności Aguś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBardzo lubię i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńLubimy crumble z każdymi owocami ale ze śliwkami to nasze ulubione :D
OdpowiedzUsuńDodałaś smakowite składniki, śliwki, cynamon... to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu. Ostatnio mam czas cynamonowy w domu :)
UsuńCudowny deser :)
OdpowiedzUsuńKiedyś takich jadłam naprawdę sporo, chyba trzeba do tego powrócić :P
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser, lubię z różnymi owocami, ale o tej porze roku śliwki to mój numer 1 :)
OdpowiedzUsuńPewnie, u mnie też :)
UsuńNa pewno świetnie smakuje i wydaje mi się, że pachnie słoneczną jesienią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia, zwłaszcza jesienną pogodą :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńZa oknem szaro-buro i takie słodkości są jak najbardziej na miejscu :)
OdpowiedzUsuńChętnie wproszę się na porcyjkę takiego crumble :)
OdpowiedzUsuń