Kurczak Cacciatore

Włoskie danie- kurczak Cacciatore, czyli kurczak duszony na patelni, zatopiony w sosie pomidorowym, z pieczarkami i oliwkami. Podajemy go z makaronem, ryżem lub bagietką. Danie aromatyczne, pyszne i bardzo proste do zrobienia.


Kurczak Cacciatore




Składniki:

6 udek z kurczaka (około 700 g)
sól
pieprz
oliwa z oliwek, do smażenia- kilka łyżek
2 cebule
250 g małych pieczarek
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów
1 czubata łyżeczka oregano
duża garść siekanych listków świeżej bazylii
60 g czarnych oliwek

Wykonanie:
  • Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. 
  • Kurczaka odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie udka obsmażamy na gorącej oliwie. Powinny się lekko zarumienić. Po obsmażeniu odkładamy je na talerz.
  • Na tą samą oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją i podsmażamy.
  • Dodajemy pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Pieprzymy je i obsmażamy około 10 minut. Z pieczarek musi odparować  woda, a one same powinny się lekko przyrumienić.  Pieczarki często mieszamy, co ułatwia odparowanie wody.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy go 2 minuty. 
  • Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory, 1/3 szklanki wody, oregano, bazylię. Sos mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do sosu wkładamy udka i pod przykryciem dusimy je 50 minut. W połowie czasu duszenia udka przewracamy na drugą stronę.
  • Dodajemy oliwki i dusimy jeszcze 5 minut.
  • Jeśli zachodzi potrzeba, można odkryć pokrywkę na 2- 3 minuty i odparować trochę wody.
  • Smacznego :) 

27 komentarzy:

  1. Na takie danie to ja jestem chętna :) Bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, uwielbiam takie włoskie smaki, kurczak w tej wersji musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla tych co lubią kurczaka idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wspaniałe danie tu widzę!
    Nic, tylko się "do przetestowania" przepis.
    Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany obiadek - mam na niego ochotę.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze bardziej lubiłyśmy duszone mięsko w pomidorach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jakie fajne danie :-) musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś super pomysł na kurczaka też często robię w warzywach z pomidorami, ulubione danie mojej córci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeapetczna propozycja! Na taki obiadek wprosiłabym się z przyjemnością :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też robiłam i wiem, że jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego dania, ale wygląda pysznie i z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne danie, zjadłabym z chęcią taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędny ! To są właśnie moje smaki. Za oliwkami szaleję, więc uwielbiam je dodawać do takich dań na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo, ależ świetny kurczaczek - obiecuję, że taki przyrządze w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach te włoskie nazwy i jak one pięknie brzmią:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo chętnie zjadłabym tak przygotowanego kurczaka :) Zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobię na pewno :) Uwielbiam kurczaka w sosach :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...