Jeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław.
Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g)
0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Składniki marynaty do mięsa:
3/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka oregano
2 łyżki oleju lub oliwy
Na panierkę:
1 jajko
100 g mąki pszennej
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1/4 płaskiej łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
- Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc.
- Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony.
- Przygotowując panierkę, mąkę mieszamy z przyprawami.
- Piersi obtaczamy w panierce.
- Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju. Ja smażę w malutkim i zużywam 0,5 litra oleju.
- Do rozgrzanego oleju wrzucamy po kilka kawałków mięsa i smażymy do ładnego zrumienienia - około 4,5 - 5 minut. Po tym czasie wyciągamy jeden kawałek mięsa, przekrajamy go i sprawdzamy, czy jest upieczony. Mięso powinno być białe i soczyste. Jeśli tak jest, to każdą kolejną porcję mięsa smażymy tyle samo czasu.
- Dzięki krótkiemu smażeniu kurczak będzie soczysty. Nie przetrzymujcie go więc w oleju za długo.
- Po usmażeniu, kurczaka odsączamy na papierowym ręczniku.
- Smacznego :)
Zamieniłabym mąkę pszenną na bezglutenową oraz sprawdziła dobrze przyprawy. Uważam, że to mógłby być idealny "fast - food" dla osób zmagających się z nietolerancją lub alergią na gluten. Super przepis!
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że przyprawy są dobrze dobrane i nie trzeba ich sprawdzać. Nie wiem co masz na myśli pisząc o ich sprawdzaniu. Przecież przepis dopiero się opublikował i nie zdążyłaś go zrobić. Można oczywiście mięso doprawić według własnego pomysłu. Oczywiście możesz używać mąki bezglutenowej. Ja na szczęście mogę używać zwykłej. Pozdrawiam.
UsuńBardzo lubię takie kęski z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńSmażone w głębokim tłuszczu - mmm - ależ muszą być chrupiące :) Pyszna propozycja, na którą z wielką chęcią bym się skusiła :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńKiedyś lubiłam takie przysmaki, teraz juz nie dla mnie
OdpowiedzUsuńLubimy bardzo takie kąski, można je wykorzystać na wiele sposobów :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam takie jedzonko. :-) Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również Asiu :)
UsuńMięsko na pewno dzięki tej marynacie jest idealne w smaku :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak musi być pyszny. Marynata ma fantastyczny skład :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńapetyczny kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńO raju, ale bym schrupała!!! :D
OdpowiedzUsuń