Jeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w oleju rydzowym. Olej rydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje się idealnie.
Składniki:
250 g płatów śledziowych w oleju
1 duża cebula
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
pieprz czarny, mielony
4 ziarna ziela angielskiego
olej rydzowy - kilka łyżek
Wykonanie:
- Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki 1cm - 2 cm.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy mielonymi liśćmi laurowymi oraz dość obficie pieprzem. Cebulę mieszamy z przyprawami.
- W słoiczku układamy warstwami cebulę i śledzie. Składniki układamy ściśle. Ostatnią warstwą powinna być cebula. W międzyczasie do słoiczka wrzucamy również ziarna ziela angielskiego.
- Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dotarł na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków.
- Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
- Smacznego :)
Takie delikatne śledzie jak najbardziej
OdpowiedzUsuńSuper śledziki. Olej rydzowy super tu pasuje :-) miłego dnia Aguś :-)
OdpowiedzUsuńMiłego Marzenko :)
UsuńPyszne śledziki kochana :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że olej rydzowy, to dla mnie nowość i chętnie wypróbuję! Sama di tej pory przyrządzałam aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół, papryki chili. Smakują wybornie! Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Mają mnóstwo witamin i NNKT. Odkąd zamieniłam masło na oliwę, czuję się naprawdę lepiej!
OdpowiedzUsuńOlej rydzowy jest bardzo charakterystyczny w smaku. Pasuje do sałatek, ryb, ...
UsuńŚwietne śledziki. :-) Pysznie i aromatycznie :-)
OdpowiedzUsuńDobry śledź nie jest zły :) Bardzo ciekawi mnie połączenie z olejem rydzowym. Tak przygotowane śledzie muszą być aromatyczne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńFajny pomysł, bardzo mnie ciekawi olej rydzowy, bo chyba jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas lubię zjeść śledzia. Ten z Twojego przepisu zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńŚledziki! <3 I jeszcze w takim pysznym i zdrowym oleju. Duet idealny :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNawet mam olej rydzowy! Zatem przepis zostanie wypróbowany :) Śledzie pyszna rzecz. Niech no mi tylko miną dolegliwości żołądkowe...
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! :)
Życzę smacznego :)
UsuńBardzo lubię śledzie,a Twoje wyglądają tak, że od razu bym je zjadła :) Znakomita przekąska.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam śledzie. Pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie kiedy się czyta ten przepis. Uwielbiam śledzie, ale nie robiłam w oleju rydzowym, Pewnie pyszne. Muszę spróbować, bo kuszą i wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Krysiu smacznego :)
Usuńlubię śledzie, ale przyznam, że nigdy ich sama nie robiłam, w oleju rydzowym tym bardziej ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania w takim razie :)
UsuńU moich rodziców ostatnio widziałam taki olej, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńZa śledziami nie przepadamy ale dzisiaj własnie na obiadek miałyśmy znów pastę z tofu z olejem rydzowym :P
OdpowiedzUsuńU Was dziewczyny, jak zawsze zdrowo :)
UsuńCiekawy przepis. Sama nigdy nie robiłam śledzi, jednak mój tata jest bezkonkurencyjny w tym:]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper przepis na pewno spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńZdecydowanie coś dla mnie takie śledziki! Zaintrygowałaś mnie tym olejem rydzowym :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Jest mało znany, ale smak ma bardzo fajny :)
Usuń