Muffinki z nutą pomarańczy i delikatnym nadzieniem z ricotty należą do tych słodkości, od których nie umiem się oderwać. Są to jedne z najlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :)
Składniki (16 muffinów):
160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
140 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
130 g jogurtu naturalnego
60 g oleju (polecam Olej Polski Rzepakowy)
2 jajka
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Nadzienie z ricotty:
opakowanie serka ricotta (250g)
30 g cukru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki jogurt, ricottę i jajka.
- Ricottę mieszamy z cukrem (30g). To będzie nadzienie.
- Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, wanilię mieloną, proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
- Do drugiej wlewamy składniki płynne: jogurt, olej, jajka i olejek pomarańczowy.
- Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 10 - 20 sekund).
- Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.
- 2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotki.
- Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Muffinki powinny się ładnie zarumienić.
- Smacznego:)
- Muffinki, gdy ostygną, lekko opadną. Jest to spowodowane dużą ilością nadzienia z ricotty. Nie wpływa to jednak na smak i strukturę ciasta wewnątrz babeczki. Jest to sytuacja naturalna.
Niby takie proste, a jednak jest w nich coś nietypowego. Ta ricotta dobrze się komponuje z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńricotta i pomarańcza to wróży tylko coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńczy mozna uzyc serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Serek mascarpone pod wpływem temperatury robi się płynny i nie nadaje się na nadzienie. Ricotta nie zmienia konsystencji i cały czas pozostaje w postaci stałej. Poza tym smak ricotty jest boski. Zachęcam do kupienia. U mnie jest w Lidlu. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńbardzo dziękuję, zblizają sie urodziny mojego synka i muffinki wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńŻyczę w takim razie smacznego :)
UsuńMuffinki uwielbiam, a Twoje kuszą niesamowicie. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajne! Muszą smakować świetnie. Pomarańczowe smaki w połączeniu z ricottą to jeszcze duet mi nieznany, ale bardzo ciekawy. Pozdrowionka poniedziałkowe! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Zakochasz się w tym połączeniu. :)
UsuńUwielbiam wszelkie muffinki, a to nadzienie bardzo mnie zaciekawiło ;)
OdpowiedzUsuńRicotta jako nadzienie w słodkościach jest świetna :)
UsuńPyszne muffiny z pomysłowym nadzieniem w pięknych papilotkach :)
OdpowiedzUsuńJuz sobie wyobrażam ten pyszny smak:)
OdpowiedzUsuńPysznie, pysznie... Lubię muffiny bo to takie ciastka porcjowane, które zawsze kryją w środku coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Krysiu :)
UsuńCudowne muffinki :-) bardzo lubię takie słodkości 😍
OdpowiedzUsuńCudowne muffinki :-) bardzo lubię takie słodkości 😍
OdpowiedzUsuńWyglądaja na bardzo smaczne, ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńwspaniałe babeczki, chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne - te samo połączenie smaków pomarańczy i ricotty, tylko serek dodaję do ciasta muffinkowego. Faktycznie wychodzą bajecznie mięciutkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
Zachęcam! :)
:)
Usuń