Roladki, czyli mięso z niespodzianką w środku. Tym razem ukryłam w nich ser mozzarella i suszone pomidory. Roladki zrobiłam w sosie cebulowo- paprykowym. Dzięki temu można podać je nie tylko z ziemniakami, ale również z kaszą, którą polewamy aromatycznym sosem.
Składniki:
6 kotletów schabowych
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu)
1 kulka mozzarelli
12 plastrów pomidorów suszonych
bazylia suszona
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 - 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
Wykonanie:
- Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
- Każdego kotleta, z obu stron, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przyprawione kotlety odstawiamy na 30 minut.
- Mozzarellę dzielimy na 6, mniej więcej, równych części.
- 6 plastrów pomidorów drobno siekamy. Resztę pozostawiamy w całości.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę kroimy w półplasterki.
- Zwijamy roladki. Na każdym kawałku mięsa kładziemy ser mozzarella, plaster pomidora suszonego i trochę bazylii suszonej. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami.
- Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru.
- Podsmażone roladki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką.
- Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem, mniej więcej, do 3/4 wysokości.
- Roladki dusimy około 60 minut. W połowie czasu odwracamy je na drugą stronę.
- Smacznego :)
Bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTo mi przypomina danie które kiedyś mama robiła i było bardzo pyszne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pyszne :) Jak ja lubię takie roladki :) W takim razie zapowiadam się dzisiaj - wpadam na nie. Obiadek doskonały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)
Czekam :)
UsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńPyszne i pięknie podane, czego chcieć więcej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńPysznie wyglądają. Bardzo lubię takie dania :-) Ładnie wyglądają i świetnie smakują :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! Jak mam wybierać, między roladkami, kotletem zdecydowanie wybieram roladki, zwłaszcza takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Elu, że Ci się podoba :)
UsuńMniam jakie pyszności Aguś :-) super danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuńbrzmi świetnie, może wypróbuję przepis w najbliższym czasie - pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania więc na pewno się skuszę, dzięki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPyszny obiad z aromatycznymi dodatkami! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie 😆
OdpowiedzUsuńTakie pyszne nadzienie to klucz do idealnych roladek :-D
OdpowiedzUsuńPysznie danie:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta niespodzianka w środku i danie bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie. Muszę zanotować przepis w swoim przepiśniku bo kucharka ze mnie kiepska :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, aby wszystko wyszło:)
Usuńszkoda, że nie ma zdjęcia po rozkrojeniu :)
OdpowiedzUsuńNie zrobiłam :(
UsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń