Jakiś czas temu, upiekłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu. Dzisiaj, kiedy przepis wielokrotnie przetestowałam, mogę się nim z Wami podzielić. Dzisiejszy chleb, to chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego.
Składniki:
400 g mąki pszennej, typ 650
100 g mąki żytniej, typ 720
1 czubata łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
50 g słonecznika
400 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
25 g drożdży
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.
- Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięci. Dla mnie ciepłe miejsce (w chłodne dni), to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 45 - 50 stopni.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy- keksówki. Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.
- Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika.
- Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już.
- Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Po wyrośnięciu chleba, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
- Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.
- Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę i chleb dopiekamy jeszcze przez kolejne 5 minut z włączoną tylko dolną grzałką.
- Po wyjęciu z piekarnika, chleb wyjmujemy z formy, odklejamy papier i studzimy go na kratce.
Smacznego :)
Pyszny chlebek , też taki piekę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Asiu, jest pyszny :)
UsuńWspaniały i smakowity chlebek :) Już czuję jak pięknie pachnie :D
OdpowiedzUsuńOj tak. Zapach jest boski :)
UsuńCudownie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Sosna :)
UsuńWspaniały ;) jakbym czuła jego zapach ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU nas Tata zawsze kupuje chleb ze słonecznikiem i jak przyjeżdżamy to wie, że będzie miał cały słonecznik z chleba wyjedzony :P
OdpowiedzUsuńMój mąż też objada :)
UsuńDomowe chleby są najlepsze, a Twój wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie ma to jak domowe pieczywo, wyglada mega smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńWłasnie takiego chlebka szukałam, zapisuję przepis i w weekend piekę, dzięki:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Życzę smacznego :)
UsuńWygląda świetnie! Wypieczony, wyrośnięty i do tego ten cudowny zapach podczas pieczenia <3
OdpowiedzUsuńTo prawda Agnieszko :)
UsuńAgnieszka udany wypiek. Bardzo lubię wszelakie chlebki ze słonecznikiem, chyba są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńJa również je baaaardzo lubię Elu :)
UsuńAguś wspaniały chlebuś, porywam sobie kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście Marzenko :)
UsuńUwielbiam takie domowe wypieki ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię domowe pieczywo. Sama piekę, choć ostatnio nie za bardzo mam czas, muszę się zmobilizować i upiec chlebek, bo Twój wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa piekę co 2 dni :)
UsuńPięknie wyrośnięty chlebuś. A co najważniejsze taki swój, domowy. Najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Krysiu :)
Usuńdomowy, pachnący-zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChlebek jak marzenie - wyrośnięty, porowaty, pięknie zapieczony..super!
OdpowiedzUsuńA nie mówiliśmy,że najważniejsze - to upiec pierwszy raz? :)
Pozdrawiamy serdecznie:)
Mieliście rację :)
UsuńNajpyszniejszy jest jak jest jeszcze ciepły
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo smaczny domowy chleb.Najlepszy,pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, pozdrawiam :)
UsuńNigdy jeszcze nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Ten wyjdzie bez problemów :)
UsuńBardzo lubię takie domowe pieczywo. Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny chlebek :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMi ciasto wcale nie urosło.Postawiłam miskę z ciastem na stole i przykryłam ścierką, zero ruchu😢😢
OdpowiedzUsuńZa urośnięcie ciasta odpowiadają drożdże. Może były przeterminowane? Ponadto woda, którą dolewamy musi być ciepła, bo inaczej drożdże nie urosną w misce. Jednak wówczas chleb urośnie w piekarniku. Innych przyczyn nie widzę. :(
Usuń