Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

Jakiś czas temu, upiekłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu. Dzisiaj, kiedy przepis wielokrotnie przetestowałam, mogę się nim z Wami podzielić. Dzisiejszy chleb, to chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego. 


Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem



Składniki:

400 g mąki pszennej, typ 650
100 g mąki żytniej, typ 720
1 czubata łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
50 g słonecznika
400 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
25 g drożdży
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba

Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże. 
  • Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięci. Dla mnie ciepłe miejsce (w chłodne dni), to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 45 - 50 stopni.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy- keksówki. Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.  
  • Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika.
  • Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. 
  • Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 

  • Po wyrośnięciu chleba, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie  góra + dół, bez termoobiegu.
  • Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.
  • Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę i chleb dopiekamy jeszcze przez kolejne 5 minut z włączoną tylko dolną grzałką. 
  • Po wyjęciu z piekarnika, chleb wyjmujemy z formy, odklejamy papier i studzimy go na kratce.
Smacznego :)

44 komentarze:

  1. Wspaniały i smakowity chlebek :) Już czuję jak pięknie pachnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ;) jakbym czuła jego zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas Tata zawsze kupuje chleb ze słonecznikiem i jak przyjeżdżamy to wie, że będzie miał cały słonecznik z chleba wyjedzony :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe chleby są najlepsze, a Twój wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowe pieczywo, wyglada mega smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie takiego chlebka szukałam, zapisuję przepis i w weekend piekę, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie! Wypieczony, wyrośnięty i do tego ten cudowny zapach podczas pieczenia <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszka udany wypiek. Bardzo lubię wszelakie chlebki ze słonecznikiem, chyba są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś wspaniały chlebuś, porywam sobie kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie domowe wypieki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię domowe pieczywo. Sama piekę, choć ostatnio nie za bardzo mam czas, muszę się zmobilizować i upiec chlebek, bo Twój wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyrośnięty chlebuś. A co najważniejsze taki swój, domowy. Najsmaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowy, pachnący-zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek jak marzenie - wyrośnięty, porowaty, pięknie zapieczony..super!
    A nie mówiliśmy,że najważniejsze - to upiec pierwszy raz? :)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najpyszniejszy jest jak jest jeszcze ciepły

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczny domowy chleb.Najlepszy,pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Ten wyjdzie bez problemów :)

      Usuń
  18. Bardzo lubię takie domowe pieczywo. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny chlebek :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mi ciasto wcale nie urosło.Postawiłam miskę z ciastem na stole i przykryłam ścierką, zero ruchu😢😢

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za urośnięcie ciasta odpowiadają drożdże. Może były przeterminowane? Ponadto woda, którą dolewamy musi być ciepła, bo inaczej drożdże nie urosną w misce. Jednak wówczas chleb urośnie w piekarniku. Innych przyczyn nie widzę. :(

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...