Dzisiaj propozycja na szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być zdrowy? Z całego serca zachęcam do spróbowania :)
Składniki (6 szaszłyków):
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
12 średnich pieczarek
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
sól
pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie:
- Pieczarki i warzywa przygotowujemy około 1 - 2 godziny przed grillowaniem.
- Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczarki mieszamy, aby olej pokrył je z każdej strony.
- Tak przygotowane pieczarki z obu stron pieprzymy i dość mocno solimy. Następnie posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem i całość mieszamy.
- Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 0,5 - 1 cm.
- Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Tak przygotowane cukinie i paprykę umieszczamy w misce i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Całość mieszamy, aby olej dokładnie pokrył warzywa.
- Paprykę i cukinię dość mocno solimy i całość ponownie dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane produkty na szaszłyki odkładamy na minimum 1 - 2 godziny (można na dłużej). W tym czasie warzywa i pieczarki zmiękną, przejdą ziołami i solą. Nadmiar soli spłynie z warzyw, gdy podczas mięknięcia puszczą sok.
- Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie pieczarki i warzywa.
- Szaszłyki grillujemy na średnim żarze. Podczas grillowania szaszłyki obracamy.
- Czas grillowania zależy od temperatury w grillu (ja grilluję około 10 - 15 minut). Warzywa powinny zmięknąć, lekko nabrać kolorku, ale być jeszcze al dente.
- Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnej:
Bardzo smaczny pomysł. I ładnie i smacznie i właśnie zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńŚwietne szaszłyki, mniam ;)
OdpowiedzUsuńTakie szaszłyki to coś dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również Małgosiu :)
UsuńUwielbiam takie szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńI takie były :)
UsuńPyszna propozycja Aguś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńJakbyśmy poszły gdzieś na grilla i ktoś zrobiłby z myślą o nas takie szaszłyki byłybyśmy prze szczęśliwe :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Ja również uwielbiam warzywa z grilla :)
UsuńWyglądają przepysznie, chętnie bym jedną zabrała (albo wszystkie:)
OdpowiedzUsuńKilka mogę podrzucić. Wszystkie nie :))
UsuńCudowne i bardzo smakowite szaszłyki, a do tego zdrowe, aromatyczne i lekkie - mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie szaszłyki i to jeszcze z grilla uwielbiam :) Warto czekać na nie, aż na sezon grillowy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Agnieszko :)
UsuńWidziałam już szaszłyki na FB aż się gęba do nich śmieje :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
:)
Pycha :) Szaszłyki pierwsza klasa, choć bez mięsa to na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńMięso zawsze można obok grillować :)
UsuńAguś pyszne te twoje szaszłyczki, ja zdecydowanie wolę taką wersję od mięsnej :-) no i jeszcze są moje ukochane pieczarki. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że również lubisz pieczarki. Ja też jestem pieczarko-maniaczką :)
UsuńBardzo lubię szaszłyki w każdej formie, takie wege też bym z chęcią zjadła, mniam:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, cieszą oko kolorem:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie szaszłyki to zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
UsuńWybrałaś najsmaczniejsze składniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń