250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 czubate łyżki cukru (do budyniu)
650 ml mleka (do budyniu)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.
Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy).
3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka.
Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto.
Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem.
Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pycha :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj tak, klasyczne ciasto, jesienią zawsze musi być u mnie na stole ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzarlotki mogę jeść i jeść bez opamiętania :) Nie ma lepszego ciasta!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńi do tego jak pięknie wygląda :) smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja ulubiona szarlotka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak ja lubię ciasta z jabłkami, a jeszcze z taka budyniową warstwą to niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno takiej szarlotki nie robiłam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam jabłecznik z budyniem, a Twój wygląda tak zachęcająco, że mam ogromną ochotę na kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam. Też taką szarlotkę często robię. Teraz na weekend będę taką piekła :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńJuż się rozpływamy wyobrażając sobie ten niebiański smak budyniu z jabłkiem :D :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka była pyszna :)
UsuńO mój Boże, marzę o takiej. Już kilka razy się przymierzałam. Może w końcu się uda ;) Wygląda bosko
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :) Warto :)
UsuńPyszne, czy można chcieć czegoś więcej? Idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJedno z moich najbardziej ulubionych ciast!! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńz budyniem jeszcze nie robiłam szarlotki. Muszę spróbować , wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo dobre. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńRzeczywiście kiedyś moja babcia robiła takie ciacho! Chyba muszę wrócić do tych smaków, bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńWow, nie jadłam jeszcze takiego połączenia :) Nie jestem jakimś wybitnym cukiernikiem, ale mam nadzieję, że mi wyjdzie jak się za to zabiorę. Weekend już tuż tuż, a wtedy zawsze jest pora na domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest mało wymagające i powinno wyjść. Robię je od dziecka. Dosłownie dziecka. Maminy przepis :) Życzę smacznego :)
UsuńAleż apetyczna szarlotka! Mniam <3 Niebo dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSpróbuję, gdy tylko naprawie piekarnik.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSzarlotki w każdej postaci uwielbiam ale robię z płatków owsianych bez dodatku cukru, ewentualnie miodu :)
OdpowiedzUsuńTa jest bardziej tradycyjna :)
UsuńAleż cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię taka szarlotkę, jest pyszna
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam szarlotke z budyniem:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny pomysł z tym budyniem, wypróbuję jesienią. Bo takie ciasta najlepiej smakują mi właśnie wtedy. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPysznie wygląda -:)
OdpowiedzUsuńchyba jakaś duża tortownica, bo z mojej wycieka budyń
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłą, najpopularniejszą tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto z 250 g mąki zawsze mi się w niej mieściło. A rozrobiłeś oba budynie w 650 ml mleka? Tradycyjnie 2 budynie rozrabia się łącznie w jednym litrze mleka. Tu masz dodać tylko 650 ml. Budyń będzie wówczas gęsty i będzie miał mniejszą objętość. Pozdrawiam :)
Usuń