Składniki (2 porcje):
200 g spaghetti
100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
50 - 60 g startego parmezanu
pieprz
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pieprz.
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni.
Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.
Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy.
Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną.
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem.
Smacznego :)
Choć kaloryczne to zjadłabym cały taki talerzyk :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPyszne , bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo danie uwielbiam :-) smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgnieszka widzę u Ciebie święto pełną gębą :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jestem wielką fanką makaronów :)
UsuńŚwiatowy Dzień Makaronu uczciłaś bardzo smacznym daniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w sosie carbonara :) Idealny przepis na dzisiejsze święto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńPozdrawiam :)
O tak, zgadzam się z Tobą! Spaghetti carbonara jest przepyszne, szybkie w przygotowaniu i w ogóle najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTo klasyka, do której warto wracać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
To prawda. Pozdrawiam :)
UsuńTalerzyk jaki czadowy! :)
OdpowiedzUsuńCarbonarę to Ja uwielbiam i mogłabym chyba co dzień jeść!
Pięknie podany makaron sznurki w bardzo dobrym sosie:) Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam nigdy nie jadłyśmy takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńW prostocie siła! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMój ulubiony makaron, zawsze robię to danie, gdy nie mam czasu gotować, pycha:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha! Lubię takie spaghetti
OdpowiedzUsuń:)
Usuń