Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym.
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
8 - 10 dużych listków bazylii
240 g makaronu spaghetti (2 porcje)
Wykonanie:
Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około 5 minut na oliwie.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do czosnku.
Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy drobno porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii.
Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.
Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii.
Smacznego :)
Agnieszko pyszna propozycja :) fajny talerzyk :) lubię takie fikuśne kształty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUlubione danie naszego wnuka - makaron sznurki , pomarańczowy sos i " babciu - to jest pyszota a ile smaku" :) I dziecko ma rację:)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo często robię taki sos, jest pyszny, zdrowy i przydatny do wielu dań:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAgnieszko taki makaron mogłabym jeść codziennie, to moje ukochane smaki :-)
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńMakaron każdy jeden i dobry sos zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńProste i klasyczne, ale jednak najlepsze :) Takie spaghetti uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProste klasyczne danie a przy tym bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTaki makaron zjem zawsze! pysznie wygląda - ładne zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka klasyka, że my już kilka lat takiego spaghetti nie jadłyśmy :P Przesmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje ulubione :>
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńU mnie bez mięsa by nie przeszło, ale osobiście kocham makaron z wszelkimi pastami typu pesto i na pomidorowo, pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznosci. U nas dwa dni temu gościła mięsna wersja :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię :)
Usuń