Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Ciasto jest proste w wykonaniu, miękkie, puszyste i w smaku cudownie jogurtowe. Myślę, że właśnie dlatego ciasto jogurtowe jest tak bardzo lubiane przez wielu z nas :)
Składniki na ciasto:
2 jajka
150 g cukru
150 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
250 g mąki
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 puszki brzoskwiń
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej. Przestajemy miksować.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta rozkładamy brzoskwinie pokrojone na plasterki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekę 55 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jogurtowe ciasto piekła zawsze Mama i ono było najlepsze na świecie:) Pamiętamy ten smak do dziś.Twoje ciasto na pewno smakuje równie dobrze:) Dziękujemy za przywołanie wspomnień i pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńTakie proste ciasta to coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńPięknie wygląda. Brzoskwinie na tym białym puchu z cukru.... narobiłaś mi apetytu na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProste a jak pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńkocham ciasta, to musi być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńMmmm..ależ ono pysznie wygląda, boskkieee ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzoskwiniowe pychotka! Wygląda mega apetycznie :) Aż mi w brzuchu zaczęło burczeć, a tu środek nocy i teraz do rana nie będę mogła spać, bo będę myśleć o tym ciachu :)
OdpowiedzUsuńGdybym miała jak, to bym podrzuciła :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńSamo ciasto jogurtowe bardzo lubimy nawet bez żadnych owoców :) Prezentuje się super ale za owocami z puszki nie przepadamy :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać świeże :)
Usuńuwielbiam ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż takie robię, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJak słodko :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoj zjadłabym kawałek, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńCudowne ciasto, wygląda jak słoneczko. Poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńWow jakie pyszne :) i ten kolorek :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielę, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńAleż musi być pyszne. Wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo lubie takie ciasta, są smaczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPytanie nr 1- Czy można to ciasto zrobić w prodiżu ? i pytanie nr 2-można zamiast papieru do pieczenia, wysmarować masłem i bułką tartą ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że nie odpowiadałam, ale święta spędziłam u rodziny, gdzie nie miałam dostępu do Internetu. Posty można ustawić na publikację automatyczną, niestety pytania musiały poczekać :(
UsuńNie mam osobiście z prodiżem doświadczeń, ale myślę, że upiec je w nim można. Kiedyś moja mama piekła biszkopt z jabłkami w prodiżu, a to ciasto jeśli chodzi o wymagania jest w zasadzie takie samo.
Jeśli zaś chodzi o zastąpienie papieru do pieczenia smarowaniem i bułką tartą, to jak najbardziej można.
Pozdrawiam :)
właśnie zrobiłam, wyszło pyszne :) chyba najlepsze jogurtowe jakie robiłam do taj pory :) dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)
Usuńciasto jest pyszne i co ważne proste w wykonaniu
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy można robić z mrożonymi owocami?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, więc nie odpowiem na to pytanie 😊
UsuńRobiłam też z rabarbarem i wyszło super☺️
OdpowiedzUsuń