Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Ciasto jest proste w wykonaniu, miękkie, puszyste i w smaku cudownie jogurtowe. Myślę, że właśnie dlatego ciasto jogurtowe jest tak bardzo lubiane przez wielu z nas :)


Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami


Składniki na ciasto:

2 jajka
150 g cukru
150 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
250 g mąki
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 puszki brzoskwiń
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej. Przestajemy miksować.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta  rozkładamy brzoskwinie pokrojone na plasterki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekę 55 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

46 komentarzy:

  1. Jogurtowe ciasto piekła zawsze Mama i ono było najlepsze na świecie:) Pamiętamy ten smak do dziś.Twoje ciasto na pewno smakuje równie dobrze:) Dziękujemy za przywołanie wspomnień i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste ciasta to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Brzoskwinie na tym białym puchu z cukru.... narobiłaś mi apetytu na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham ciasta, to musi być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm..ależ ono pysznie wygląda, boskkieee ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzoskwiniowe pychotka! Wygląda mega apetycznie :) Aż mi w brzuchu zaczęło burczeć, a tu środek nocy i teraz do rana nie będę mogła spać, bo będę myśleć o tym ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo ciasto jogurtowe bardzo lubimy nawet bez żadnych owoców :) Prezentuje się super ale za owocami z puszki nie przepadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też takie robię, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj zjadłabym kawałek, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto, wygląda jak słoneczko. Poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ciasto na niedzielę, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ musi być pyszne. Wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubie takie ciasta, są smaczne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pytanie nr 1- Czy można to ciasto zrobić w prodiżu ? i pytanie nr 2-można zamiast papieru do pieczenia, wysmarować masłem i bułką tartą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie odpowiadałam, ale święta spędziłam u rodziny, gdzie nie miałam dostępu do Internetu. Posty można ustawić na publikację automatyczną, niestety pytania musiały poczekać :(
      Nie mam osobiście z prodiżem doświadczeń, ale myślę, że upiec je w nim można. Kiedyś moja mama piekła biszkopt z jabłkami w prodiżu, a to ciasto jeśli chodzi o wymagania jest w zasadzie takie samo.
      Jeśli zaś chodzi o zastąpienie papieru do pieczenia smarowaniem i bułką tartą, to jak najbardziej można.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. właśnie zrobiłam, wyszło pyszne :) chyba najlepsze jogurtowe jakie robiłam do taj pory :) dzięki wielkie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. ciasto jest pyszne i co ważne proste w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Czy można robić z mrożonymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam też z rabarbarem i wyszło super☺️

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...