Pieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :)
12 średnich pieczarek (około 500 g)
1 mała cukinia
1 mały pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
pół płaskiej łyżeczki lubczyku
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól
pieprz
100 g mielonej karkówki
Wykonanie:
- Z umytych pieczarek wycinamy ogonki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki, podczas pieczenia, nie przyklejają się do naczynia.
- Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy.
- Ogonki pieczarek drobno kroimy.
- Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy 5 minut.
- Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw.
- Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki.
- Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
- Smacznego :)
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie dania :) myy pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakie nadziane dania to my bardzo chętnie ;-)
OdpowiedzUsuńTakie faszerowane pieczarki to można jeść i jeść :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńŚlinotoku dostałam od samego patrzenia, uwielbiam faszerowane pieczareczki
OdpowiedzUsuńJa też bardzo je lubię :)
UsuńTeż kocham faszerowane pieczarki, ale z mięsem jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś zrobić:) Świetny blog, obserwuję i zapraszam częściej do siebie, zapraszam też do obserwacji, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńPieczarki kocham. Bardzo fajnie je zrobiłaś. Z chęcią się wproszę na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSuper przekąski. Ostatnio polubiłam pieczarki, wiec danie idealne dla mnie.
OdpowiedzUsuńFajnie to wyszło. Bardzo mi się podoba i chętnie bym zjadła choć kilka :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńJakie tu pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają super apetycznie :) Masz rację, na imprezę idealne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
UsuńPiękne pieczarek, takich jeszcze nigdy nie jadłam ;).
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo lubie tak przygotowane pieczarki :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo są pyszne :)
Usuńdawno nie robiłam faszerowanych pieczarek... są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńwyglądają bardzo smakowicie. Chyba nie robiłam jeszcze faszerowanych pieczarek - naprawię to :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń