Bez panierki i z niewielką ilością zdrowej oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :)
Składniki farszu:
2 cebule
1 ząbek czosnku
kawałek pora (około 5 cm)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1 mała cukinia
250 g pieczarek
sól do smaku
pieprz
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki
1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżeczki sosu sojowego
Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników):
1 jajko
200 g mąki
2 łyżki oleju
odrobina soli
pieprz
1 łyżeczka suszonej pietruszki
150 ml mleka
90 ml wody
Wykonanie farszu:
Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie.
Dodajemy pokrojoną w krótkie słupki marchewkę i całość podsmażamy do momentu aż marchewka będzie lekko miękka (trwa to około 5 minut).
Dodajemy cukinię pokrojoną w krótkie słupki, pieczarki pokrojone na plasterki, pieprz, sól, tymianek, pietruszkę, lubczyk i całość podsmażamy aż cukinia będzie miękka, lecz nie rozgotowana. Farsz od czasu do czasu mieszamy.
Podczas podsmażania, na 5 minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną.
W międzyczasie dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokietów:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni.
Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie musimy używać tłuszczu.
Po usmażeniu naleśników, zawijamy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi (lewy i prawy), a następnie górę i dół.
Tak przygotowane krokiety kładziemy na gorącej patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową) i bez dodatku tłuszczu chwilę z obu stron podpiekamy. Dzięki temu utrwalimy ich kształt.
Smacznego :)
Mniam, ależ pysznie nadziane:)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na przekąskę :)
UsuńNa obiad danie idealne! Zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychota :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoj zjadłabym takie :) wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne, pomysłowe , aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, jakie pyszności, takie krokiety z warzywami na pewno świetnie smakują, będę musiała je wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńŚlinka cieknie od patrzenia. Takie pakieciki to samo zdrowie. Pysznie, zdrowo, kolorowo... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniały obiad :) samo zdrowie pełne warzyw na talerzu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusiało być pysznie. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPysznie - lubię takie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - mam nadzieję, że dołączysz - będzie mi miło :)
Dziękuję za nominację, pozdrawiam :)
UsuńSuper apetyczne naleśniki, podoba mi się dodatek natki pietruszki do ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Dziękuję :)
UsuńWygląda nie tylko pysznie ale farsz jest swoistą bombą witaminową :D Wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie fit krokiety muszą być genialne :) Szkoda, że nasza ciocia, która specjalizuje się w nich nie robi takich lekkich wersji :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKrokiety zrobione, krokiety zjedzone ze smakiem:) Będzie powtórka:)
OdpowiedzUsuńAleż mnie zaskoczyłaś :) Bardzo, bardzo, bardzo się cieszę, że smakowały.
UsuńPozdrawiam :)
Na takie krokiety z chęcią bym sie wprosiła! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWspaniałości ;) Koniecznie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńBardzo warzywne krokiety, pierwszy raz takie jadłam i smakowały
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że krokiety Ci smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygladaha smakowucie. Czy trzeba smariwac tluszczem patelnie grilowa?
OdpowiedzUsuńJa nie dawałam, ale można.
Usuń