Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :)


Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką



Składniki (na 2 porcje):

4 pałki z kurczaka 
2 - 3 łyżki oliwy
papryka słodka (około 1 łyżeczki)
pieprz - według uznania
sól - według uznania

5 marchewek
6 - 7 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
  • Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy.
  • Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
  • Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki kroimy na małe kawałki (takie na jeden kęs). Marchewkę kroimy na słupki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy  ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
  • Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy.
  • Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
  • Pałki z ziemniakami i marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 70-80 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. 
  • Gdy warzywa i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
  • Ziemniaki i marchewkę można (jeśli zachodzi potrzeba) na talerzu lekko dodatkowo posolić.
Smacznego :)

48 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania.
    Kurczak przesmaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś bardzo fajna propozycja, kurczaka pieczonego razem z ziemniakami:) chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba, Asiu. Życzę smacznego. U mnie marchewka z tego dania jest rozchwytywana :)

      Usuń
  3. Wow! Świetny przepis na pyszne i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega apetyczny kurczak! W takim połączeniu na pewno jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie pieczone ziemniaczki, pomysł super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś ja poproszę bez marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiesz, co tracisz Elu. Ale Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :)

      Usuń
  7. Mniam mniam kurczaka zawsze z chęcią zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często takie i podobne dania goszczą w moim domu, szybko i smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zapiekane dania są pyszne i aromatyczne. Wspaniale to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyżarłybyśmy od razu same warzywa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi w brzuchu zaburczało :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny obiad ! Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, czy jak w tym przypadku jedno brytfankowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie mixy na obiad są najlepsze! Proste, szybkie, a jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nasz ulubiony kurczak:) nie wymaga obsmażania, szybko można przygotować cały obiad w jednej blaszce. Uwielbiamy tę marchewkę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszny obiad, który robi się praktycznie sam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba, bo jest prosty i wygląda pysznie. Zapisuję i wypróbuję😉

    OdpowiedzUsuń
  17. Od jakiegoś czasu stawiamy na proste potrawy z kilku składników dostępnych lokalnie - domowe, nieudziwnione smaki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda świetnie! :) Bardzo lubię dania pieczone w naczyniu żaroodpornym, ze względu na soczystość mięsa. Marchewki jednak do niego jeszcze dodawać nie próbowałem. Pora się przekonać?! :)

      Usuń
  18. mmmmm Pyszności ! jutro zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kurczę. Moje danie potrzebowalo w piekarniku w sumie 1h45min.. po zdjęciu foli po 60min kurczak był po prostu surowy. :/ więc potem podkrecilam na 225st i piekłam jeszcze pół godziny.
    Danie wygląda ładnie, ale jest trochę tłuste. Ziemniaki. Marchewka. Są super. Ale ten kurczak. Chyba wolałabym zamienić go na coś innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 60 minutach kurczak musiał być surowy. Proszę dokładniej czytać przepisy.
      Poza tym każdy piekarnik piecze inaczej i przed wyciągnięciem dania z piekarnika należy sprawdzić, czy ziemniaki i kurczak są dopieczone.
      Cieszę się, że ziemniaki i marchewka smakowały. Jeśli kurczak jest dla Ciebie za tłustym mięsem, to zawsze można zamienić je na inne.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  20. Ja już robiłam pycha ja i moje trzy córki uwielbiamy takie fajne zdrowe obiadki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...