Składniki:
7 -8 marchewek
płaska łyżeczka cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
1 duża płaska łyżka miodu (ja dałam wielokwiatowy)
1 duża płaska łyżka masła
1 mała płaska łyżeczka tymianku
Wykonanie:
- Marchewki obieramy, kroimy na krążki grubości 0,5 cm i wkładamy do niedużego garnka. Wlewamy około pół litra wody (tak, aby przykryć marchewki), wsypujemy cukier oraz sól i gotujemy, aż marchewki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Marchewki odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy miód i masło i dodajemy marchewki. Całość oprószamy tymiankiem i podsmażamy około 4 -5 minut.
Smacznego :)
Zawsze nas ciekawiła taka karmelizowana miodem marchewka tylko, że my za miodem nie przepadamy :D
OdpowiedzUsuńMiód jest tylko lekko wyczuwalny :)
UsuńMniam, take marchewka jest przepyszna, miód i tymianek to idealne dodatki:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAga wygląda bardzo ładnie, ale gotowaną marchewką jak kukurydzą możesz mnie wypędzić z domu :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:))
UsuńBrzmi fantastycznie :D
OdpowiedzUsuń:))
UsuńFajna przystaweczka, prosto a smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj bardzo lubię taką marchewkę jako dodatek, ale ja nigdy jej nie gotuję tylko podsmażam aż zmięknie :)
OdpowiedzUsuńPodsmażana też jest super. Uwielbiam ją. A jaka pyszna jest z piekarnika :)
UsuńCiekawy pomysł na marchew. Może posłużyć jako deser -słodki.
OdpowiedzUsuńSłodka przekąska w ciągu dnia. To prawda :)
UsuńWspaniała marcheweczka ;) smaczna i aromatyczna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo musi być wspaniałe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do spróbowania. Chociaż dla zaspokojenia ciekawości :)
UsuńPyszny i aromatyczny sposób na marchewkę. Podbieram przepis i robię :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Podbieraj tak często, jak tylko chcesz :)
UsuńŚwietne połączenie :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak dla mnie to bardzo dobra jest marchewka z tymiankiem i zapiekana w piekarniku. Bardzo dobra przekąska lub wczesna kolacja. Jednak jeszcze nigdy nie próbowałam z miodem. Myślę, że mógłby się skrystalizować np. w piekarniku. Tak jak Ty jeszcze nigdy nie próbowałam przygotowywać!
OdpowiedzUsuńW piekarniku przygotowuję marchewkę z oliwą i ziołami. Z miodem w piekarniku jeszcze nie robiłam :)
UsuńPyszna propozycja Aguś :) Uwielbiam marchewkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również :)
UsuńUwielbiam marcheweczkę, a w takim połączeniu brzmi jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuńJest, moim zdaniem, bardzo dobra :)
UsuńPyszne połączenie smaków :-) jestem pewna, że by mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak Marzenko :)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam, zazwyczaj jadam z zasmażką
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Ja w dzieciństwie jadałam taką z zasmażką. Moja mama tak robiła. Teraz czasami jeszcze też tak robię. Jednak zazwyczaj wprowadzam nowe do kuchni. Lubię rozmaitość :)
UsuńŚwietne połączenie skladników i super smak! Czasem troche modyfikuje przepis i nie kroje marchewki na kawałki tylko robie paseczki obieraczką do warzyw :) Zastanawiam się też nad upieczeniem marchewki na grilu.
OdpowiedzUsuńTakie cienkie plastry, robione obieraczką, to fajnie by się robiły smażone, bez gotowania. Ja tak robię marchewkę pokrojoną w słupki. Nie gotuję, tylko smażę na oliwie i/lub masełku. Pyszna jest również marchewka z piekarnika.
UsuńNa grillu można zrobić- na tacy. I na małym żarze. W tym roku może sprawdzę, bo grillujemy często i już kilka razy miałam w planach, ale jakoś inne pomysły zwyciężały. Bardzo lubię warzywa z grilla :)
Lubię takie ciekawe dodatki do obiadu. Często jadam marchewkę smażoną, ale z miodem i tymiankiem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania ☺
UsuńLubię marchewkę w każdej postaci :) Może właśnie jurto taką podam do obiadu.
OdpowiedzUsuńPięknie podana marchewka :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmarchewka, miód i tymianek - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny dodatek do obiadu! Mi pasuje, bo bardzo lubię marchewkę :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń