Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :)
500 g karkówki ( 4 kotlety)
1 duże jabłko
2 duże cebule
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
- Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką.
- Cebulę kroimy w półkrążki.
- Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, można przekroić je na pół.
- Rozbite kotlety solimy, pieprzymy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po podsmażeniu, kotlety odkładamy na talerz.
- Na oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Solimy ją i chwilę podsmażamy.
- Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy jabłko i całość mieszamy.
- Kotlety wkładamy pod cebulkę z jabłkiem. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością wody, ale tak, aby, mięso było przykryte.
- Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Własnie działam z karkówką ale cielęcą dla moich chłopaków, przydałaby mi sie Twoje dodatki :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę podrzucić :)
UsuńKarkówka duszna z jabłkiem i cebulą, to brzmi przepysznie! Ciekawa jestem smaku takiej potrawy, bo nie miałam jeszcze okazji próbować.
OdpowiedzUsuńKarkówka smakuje tak jak zwykła karkówka z cebulką. Dodatek jabłka sprawia, że cebulka jest delikatniejsza i ma trochę słodszy smak. Sos jest gęściejszy i taki bardziej aksamitny w konsystencji. Konkretnie smaku jabłka nie czujemy. Pierwszy raz, gdy mi podano takie mięso, nie wiedziałam, że jest z jabłkiem i się nie domyśliłam. Jednak smakowało tak jakoś fajniej, niż karkówka upieczona tylko z cebulką. Różnica w smaku jest bardzo subtelna :)
UsuńŚwietny pomysł na połączenie jabłka z cebulą. W ogóle pysznie przygotowałaś karkówkę. Już sobie wyobrażam jaka jest smaczna i delikatna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńPozdrawiam :)
Taką duszoną cebulkę też lubimy bo ma fajny słodki posmak a tutaj jeszcze ciekawy dodatek jabłka ;)
OdpowiedzUsuńIntrygujące danie :)
OdpowiedzUsuńo ja! zrobiłam się głodna :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne mięsko, jeszcze tak go nie podawałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie brzmi! Takiego jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna karkóweczka. Prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam karkówkę, ale w samej cebuli. Z dodatkiem jabłka musi być pyszna. Miłego dnia Aguś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Pozdrawiam :)
UsuńHA U mnie ostatnie szynka była duszona bardzo podobnie, pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pyszniutkie :)
UsuńKarkówka, pycha!
OdpowiedzUsuńKarkówka jak najbardziej
OdpowiedzUsuńNie przepadam za karkówką ale za wszystkim w słodkiej wersji jak najbardziej :) Chyba się przełamię :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się pomysł, to możesz udusić tak inne, lubiane przez Ciebie mięso. Tylko inną ilość czasu będziesz dusić - odpowiednią do mięsa. Na przykład schab wystarczy dusić pół godziny.
UsuńMasz rację Agnieszko - w cebuli można udusić każde mięso i każde będzie kruche, soczyste i delikatne. U nas bardzo często tak pieczona jest łopatka.Polecamy:)
OdpowiedzUsuńMniam pyszna propozycja na karkówkę :)
OdpowiedzUsuń