Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :)
1 wędzona makrela
100 g ryżu
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 niewielka pietruszka
80 g przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy.
- Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
- Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek lekko solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut.
- Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut.
- Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.
- Warzywa studzimy.
- Łączymy makrelę, ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykarz musi się "przegryźć"
Smacznego :)
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)
Już zaglądam :)
UsuńUwielbiam paprykarz , a taki swój domowy musi być pyszny :) pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńI najważniejsze, że wiemy, co jemy. Pozdrawiam Asiu :)
UsuńNaprawdę bardzo fajne. Jak czytam przepis to ślinka cieknie mniam! Nigdy nie robiłam paprykarzu i pewnie pora zrobić :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZachęcam. Jeśli lubisz, to się nie zawiedziesz. Pozdrawiam :)
UsuńCzasami robię taki domowy, już od dawna nie kupuje w sklepach. Bardzo fajny ci wyszedł Aguś, na kanapki idealny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Pozdrawiam :)
Usuńnigdy tego nie próbowałam
OdpowiedzUsuńLubię paprykarz, ale tylko taki zrobiony w domu. Twój przepis jest bardzo kuszący :) Aż chciałoby się zjeść taki paprykarz :)
OdpowiedzUsuńJa również jadam już tylko domowy :)
UsuńTo ja poproszę na kolację, a co :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak nam zawsze Tatuś robił śniadanie do szkoły i były to kanapki z paprykarzem (ale oczywiście tym puszkowym) to normalnie obrzydzenie nas brało :P Ale taki domowy musi być naprawdę dobry, bo przede wszystkim wiemy co w nim jest :D
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że na kupny reaguję podobnie. Niestety tam mielą wszystko :)
UsuńŚwietny przepis - koniecznie muszę wypróbować. Ostatnio chodził za mną paprykarz ;) Wygląda przesmacznie :D
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńAż mi tutaj zapachniało. Domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńDomowy paprykarz robiłam, ale z wędzoną makrelą to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
Zachęcam do zrobienia :)
UsuńCiekawa i fajna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDomowego paprykarza jeszcze nie robiłam, ale bardzo lubię te ze sklepu. Domowy na pewno jest lepszy, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jeśli lubisz sklepowy paprykarz, to w domowym się zakochasz. Wiesz, co w nim jest i masz pewność, że nie zmielono w nim żadnych resztek. A smak jest, moim zdaniem, dużo lepszy od sklepowego. Aromatyczne składniki zapewniają sukces :)
Usuńdomowy paprykarz świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCzęsto przygotowuję właśnie takie paprykarze, moja rodzinka bardzo je lubi. :)
OdpowiedzUsuńNie dziwi mnie to. Paprykarz domowy jest pyszny :)
UsuńAgnieszko
OdpowiedzUsuńprzepis jest bardzo fajny i do zrobienia w każdej kuchni a smak zdecydowanie będzie lepszy od tego czegoś z puszki :)My na pewno spróbujemy.
Pozdrawiamy serdecznie:)
Cieszę się, że przepis się podoba. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
UsuńNie mam zaufania do kupnych paprykarzy, a na Twój przepis na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Cieszę się. Życzę smacznego. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię. Kiedyś się kupowało... ale domowy to domowy !
OdpowiedzUsuńWiadomo :)
UsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO muszę kiedyś zrobić taki domowy paprykarz. Pozdrawiam i przesyłam buziaki :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego. Pozdrawiam :)
Usuń