Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :)
Składniki (12 muffinów):
170 g mąki pszennej
130 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czubata łyżeczka kakao
2 jajka
160 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 czubata łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
- Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą.
- Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy.
- Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki mokre: jogurt, masło i olejek migdałowy. Całość chwilę mieszamy widelcem (ponownie około 10 sekund).
- Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz mieszamy (jak najkrócej - tylko do połączenia się składników).
- Tak przygotowane ciasto rozkładamy w papilotkach do muffinów. Ciasto wkładamy do 3/4 wysokości papilotek.
- Muffiny po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
- Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka). Ja piekę bez termoobiegu: grzałka górna + grzałka dolna.
Smacznego :)
Tego mi dziś trzeba, coś za mną od rana chodzi a to Twoje Agnieszko muffinki ;)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńZwykłe proste i do tego bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJakie ładne, a że lubię wszystkie ciemne wypieki to na jednej bym nie skończyła :)
OdpowiedzUsuńNa jogurcie fajny pomysł :D Do tego nasze ulubione migdały <3
OdpowiedzUsuńJa również lubię migdały :)
Usuńchętnie bym zjadła takie do herbatki :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę podrzucić :)
UsuńPycha :) Takie bym podjadała cały dzień ;)
OdpowiedzUsuńAguś muffinki śliczne i bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam :)
UsuńUrocze, boskie - bajecznie smakowite <3 Ślicznie wyrosły :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAguś wspaniałe babeczki. Oj dawno ich nie piekłam. Czas to nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńCudowne i na 100 proc. smakowite! :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie maleństwa :)
UsuńWyglądają uroczo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszniutkie ;)
OdpowiedzUsuńNiewiele pracy, a końcowy wynik znakomity :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPyszne zestawienie smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajlepsze :>
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają cudownie i smakowicie
OdpowiedzUsuńT ja poproszę taka babeczkę, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńWyglądają obłędnie, uwielbiam muffiny:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńUwielbiam muffinki z migdałami :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńUwielbiam muffinki, to taki szybki wypiek - 15 min przed tym jak goście przychodzą można zrobić ;)
OdpowiedzUsuńCała prawda o muffinkach :)
UsuńJuż dzisiaj raz się przyznałam, że jeszcze nigdy nie piekłam muffinek. szkoda, bo to fajna zabawa!
OdpowiedzUsuńMigdały wpływają bardzo dobrze na cerę, paznokcie i włosy. I co jemy słodkie a poprawiamy własna urodę!
A nawet nie wiedziałam, że migdały mają wpływ na cerę :)
UsuńDawno nie jadłam muffinek :) Narobiłaś mi smaku, na takie babeczki <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam piec muffinki :)
OdpowiedzUsuńJa również. No, ale czemu się dziwić, skoro wykonanie jest tak proste, a smak wyborny :)
Usuń