Pulpety z papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami. Zachęcam do zrobienia takich pulpecików oraz do jedzenia kaszy. Nie tylko jęczmiennej, lecz takiej, jaką lubicie najbardziej. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa :)
Składniki pulpetów:
500 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) + około 120 ml wody
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia pulpetów
Składniki sosu:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
500 g malutkich pieczarek
3,5 cebuli
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami.
- Wykonanie pulpetów:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.
- Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki.
- Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.
- Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić)
- Pulpety obsmażamy na oliwie, z obu stron (do obsmażania nie wkładamy na patelnię wszystkich pulpetów na raz). Pulpeciki powinny się apetycznie przyrumienić. W środku mogą pozostać surowe.
- Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.
- Wykonanie sosu:
- Papryki kroimy na krótkie, cienkie paseczki.
- Pieczarki kroimy na ćwiartki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Na oliwę ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę, solimy do smaku i podsmażamy do jej zeszklenia.
- Gdy cebula jest gotowa, dodajemy pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
- Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut.
- Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą.
- Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem.
- Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy.
- Podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.
Smacznego :)
super danie! :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny obiadek i śliczna porcelana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńAgnieszka pulpety palce lizać, ale naczynka cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńPapryka nadaje takim daniom fajnego kwaskowego posmaku :D Uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ chęcią spróbuję! Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJak ja kocham takie dania, pycha:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńBaaaaaaaaaaardzo aptyczne pulpeciki. Zgłodniałam od samego patrzenia :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe danie Aguś, zdecydowanie porywam porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńRobiłam z sosie pomidorowym na weekend, te muszą być jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńpyszne pulpeciki :)do kaszy w sam raz :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSama rozkosz:) tyle dobroci w jednym daniu. Mięsko, warzywa, sosik...nic tylko jeść i się zachwycać. Super jedzonko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię pulpeciki więc już przepis mi się podoba
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńTaki zestaw smaków bardzo pożądany w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWspaniała propozycja obiadowa - taka mocno warzywna. Pycha !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem na tak. Lubię takie obiadki
OdpowiedzUsuńOj, zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, sosy z papryką świetnie smakują z kaszami. Twoja propozycja na obiad jest idealna!
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam wszystkie dania z papryką :)
OdpowiedzUsuń