Składniki:
2 duże cebule
250 g - 300 g kurek
mały pęczek pietruszki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
1/2 serka mascarpone
220 g makaronu tagliatelle
Wykonanie:
- Cebulę siekamy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do jej zeszklenia.
- Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 2 - 4 części. Małych nie musimy kroić.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia.
- Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba.
- Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Odcedzamy.
- Makaron mieszamy z sosem. Podajemy.
- Smacznego :)
Jak ja dawno kurek nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTrzeba nadrobić :)
UsuńA można zastąpić pieczarkami?
OdpowiedzUsuńMożesz. Jednak pieczarki po wrzuceniu na patelnię (do cebulki) ja bym podsmażyła. To tylko taka moja sugestia (moim zdaniem będzie lepszy smak). Nie duś ich więc pod przykryciem. Jak cała woda z pieczarek odparuje, wówczas jeszcze je podsmaż i dopiero wówczas zrób sos. Ja bym dała mascarpone i trochę (1/3 szklanki) bulionu. Z kurek nie trzeba wody odparowywać i dlatego wystarczy dać mascarpone. Ale pieczarki podsmażone, po odparowaniu wody, są lepsze. Dlatego, aby sos nie był za gęsty, ja bym dała oprócz mascarpone trochę bulionu. Pozdrawiam :)
UsuńMniam mniam koniecznie muszę zrobić 😊
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWygląda pysznie i jest mało wymagające do przygotowania. Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSerka mascarpone w tej postaci nie znałam. Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kurkami, ale makaron uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie do mojego makaronowego królestwa :)
UsuńMam tak dużo przepisów dla Ciebie :)
Makaron z kurkowi-śmietanowym sosem uwielbiam. Z mascarpone nigdy nie jadłam, ale już mi się podoba ten przepis! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Życzę smacznego :)
UsuńOch, ależ mi narobiłaś apetytu na kurki, strasznie dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJa już zaczęłam sezon. Uwielbiam kurki :)
UsuńI pomysł na obiad odnaleziony! :D
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSwietnie to wyglada, musi byc pyszne! Nie wiem czemu ale zawsze boje sie przygotowac cos z grzybami, chyba musze to pokonac i zaczac gotowac bo slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda podobnie jak u mojej mamy :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo prawda pyszności :)
Usuń