Składniki:
1,5 kg truskawek
400 g cukru
3 szklanki spirytusu do nalewek
Wykonanie:
- Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok.
- Co jakiś czas słoikiem potrząsamy.
- Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy.
- Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki odsączamy na sitku.
- Całość filtrujemy przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie można skosztować pysznej nalewki truskawkowej.
- Ja nalewki nie filtrowałam, owoce odsączyłam jedynie na sitku. Nalewka jest, jak dla mnie, wystarczająco klarowna.
- Nalewka jest tym lepsza i aromatyczniejsza, im dłużej stoi. Czyli nasza cierpliwość będzie wynagrodzona :)
- Z tej ilości składników otrzymałam 1,5 litra nalewki.
Smacznego :)
Naleweczka wygląda bardzo smakowicie.Kolorek zachęca do spróbowania i aromat pewnie tez obłędny.Oj,chętnie bym wychyliła kielonka dla zdrowotności. ;-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapach i smak ma super. Mocno truskawkowa :)
UsuńNaleweczka wygląda bardzo smakowicie.Kolorek zachęca do spróbowania i aromat pewnie tez obłędny.Oj,chętnie bym wychyliła kielonka dla zdrowotności. ;-)
OdpowiedzUsuńPiłam już różne naleweczki: wiśniową, pigwówkę, z renklodów, śliwkową, miodową (moja Rodzicielka namiętnie nalewko produkuje) - ale truskawkowej jeszcze nie próbowałam! Kusi mnie strasznie, aby samej zrobić :)
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić niewiele, aby tylko spróbować. Nalewka truskawkowa musi długo postać, aby wydobył się z niej cały aromat. Ale pachnie tak truskawkowo, że aż wydaje się to niemożliwe :)
UsuńOjejku ale kusisz , nawet rozlałaś nam do degustacji :))))
OdpowiedzUsuńJa też sie pisze na degustację:) Na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam dziewczyny :)
Usuń