Sos tzatziki, rodem z Grecji - najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, bardzo często tych z grilla. Idealnie pasuje do szaszłyków drobiowych. Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :)
Składniki:
4 małe ogórki gruntowe
1 średni jogurt grecki
4 ząbki czosnku
1/4 pęczka świeżego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
Wykonanie:
- Koperek siekamy i dodajemy do jogurtu.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.
- Ogórki obieramy, ścieramy na szatkownicy o grubych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu.
- Całość solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy oliwę i całość mieszamy.
- Smacznego :)
Nie przepadam za czosnkiem, więc to raczej nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzosnek się albo kocha, albo omija szerokim łukiem :)
UsuńJa z tych, co kochają :)
Uwielbiam ten sos. A z gyrosem smakuje po prostu wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWidzę, że jesteśmy bratnimi duszami. Ja również go uwielbiam :)
UsuńZ pewnością spróbuję we własnej kuchni:)!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPychotka, kiedyś robiłam:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pychotka :)
UsuńTo jest jeden z pyszniejszych sosów :) do tego surowe warzywa i miodzio :D
OdpowiedzUsuńJeśli ma być typowo grecki to musi być ocet, oliwa z oliwek i uozo ;)
OdpowiedzUsuńOcet winny jak najbardziej można dodać, ale Ouzo? Grecką wódkę anyżową?
Usuńa ja kocham tzatziki! <3 czosnek w każdej postaci smakuje cudownie! mniam! ja tez właśnie jem smak mojego domu - faszerowaną, zapiekaną papryczkę :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam czosnek. Nadaje wspaniały aromat. Czy to na surowo, czy w daniach gotowanych. Bardzo miło mi czytać, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRzadko kiedy jadam nabiał jednak ten sosik jest pyszny, sama taki robię choć sporadycznie ;)
OdpowiedzUsuńSosik jest nieziemski. Grecy wiedzą, co dobre. Ich kuchnia jest cudowna :)
UsuńUwielbiam naturalny, domowy sos tzatziki. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuń