Cukinia faszerowana mięsem może stanowić samodzielne danie. Podana z ryżem jest propozycją na lekki, ale i sycący letni obiad.
0,5 kg mięsa - mielonej karkówki
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
pomidory w puszce
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka majeranku
posiekany pęczek świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
6 małych cukinii
20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach)
Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut).
Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut.
Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 6 łyżek wody. Z cukinii podczas pieczenia będzie wyciekał sok i dzięki wodzie nie będzie się on przypiekał.
Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem.
Na farszu układamy plasterki sera żółtego.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach.
Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika.
Podanie:
Cukinia faszerowana mięsem, podana jako danie obiadowe, najlepiej smakuje z ryżem.
Ja podaję ją z białym ryżem długoziarnistym. Ryż polewam sokiem, który wyciekł z cukinii podczas pieczenia.
Smacznego!
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo :-)
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo dobre
OdpowiedzUsuńBardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia.
Cukinię po prostu kocham i mogę ją jeść na wiele sposobów :-) Pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJa też ją uwielbiam :)
UsuńO tak ! Uwielbiam cukinię! :)
OdpowiedzUsuńKolejna odsłona cukinii i na dodatek bardzo smaczna:) jak widać możliwości jest wiele i za to lubimy cukinię a Ciebie serdecznie pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
UsuńKocham cukinię przyrządzoną w ten sposób, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńLubię faszerowane warzywa, ten przepis też wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznosści! Cukinię uwielbiam w każdej postaci, a faszerowana mięsem - musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJest :)
Usuń